TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag Musée Nationale d’Histoire Militaire in Diekirch

Op onze zoektocht naar relicten van de Tweede Wereldoorlog in de Ardennen, de Oostkantons van België, de Nord-Eifel, de Schnee-Eifel en Luxemburg zijn we vandaag aanbeland bij het Musée Nationale d’Histoire Militaire in Diekirch (Luxemburg). Dit museum krijgt van ons het predicaat “multifunctioneel”. In dit museum komt zowel de doorgewinterde onderzoeker of liefhebber aan zijn trekken, maar ook de pas met ontdekken begonnen leek. Bovendien geeft het museum behalve een ruim aanbod aan materiaal, diorama’s, gebruiksvoorwerpen en wapens uit de Tweede Wereldoorlog (meer bepaald over de Slag om de Ardennen) ook een volledig overzicht van de geschiedenis van het Luxemburgse leger.


Het museum werd in 1984 door enkele enthousiaste verzamelaars van voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog en onderzoekers naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de streek van Diekirch opgericht. De opzet was om aan de hand van diverse voorwerpen een beeld te schetsen van de Slag om de Ardennen die ook de streek rond Diekirch getroffen heeft. Hierin zijn de initiatiefnemers goed geslaagd. Het museum bestaat uit 3 verdiepingen onderverdeeld in verschillende zalen, met in elke zaal een ander facet uit het Ardennenoffensief of van het Luxemburgse leger.




Op de benedenverdieping, in de entreehal, hangt een grote Amerikaanse vlag, die gemaakt werd door de vrouwen uit de omgeving van Diekirch bij de eerste bevrijding door de Amerikanen op 11 september 1944. Klein detail: de rode banden gebruikt voor de vlag werden gesneden uit nazi vlaggen.

De drie eerste zalen hebben als thema “logistiek”. In deze zalen krijgt u een overzicht van het gebruikte materiaal van zowel de geallieerden als de Duitsers in de sector rond Diekirch en dit vóór en aan het begin van de Slag om de Ardennen.

Zaal 1


Op de links foto kunt u een mitrailleursnest zien, waarin zich een Duitse scherpschutter in camouflagekleding had verstopt.


Op de linkse foto herkent u een Amerikaanse soldaat die langs een telefoonpaal omhoog klimt om de telefoonlijn door te knippen of om deze opnieuw te herstellen. De man bij de fiets op de rechtse foto is een koerier van de Duitse troepen.



Zaal 2


Zaal 2 is vooral gewijd aan het grote diorama van “Thanksgiving Day 1944”. Hier ziet men Amerikaanse soldaten een heerlijke kalkoen braden en een dorpsjongen een chocoladereep toestoppen. Thanksgiving Day was ook tijdens de oorlog een belangrijk feest voor de Amerikanen dat geen enkele soldaat wilde missen.

Zaal 3


In zaal 3 ziet de bezoeker een diorama van een Duitse mortierstelling, bemand door drie soldaten van de Wehrmacht. In de vitrine voor het diorama ziet men twee tankmannen. Eén Duitse en één Amerikaanse; dit geeft de bezoeker de gelegenheid om de techniek en uitrusting van beide kampen met elkaar te vergelijken.


Bij alle diorama’s en vitrines staan bordjes met een duidelijke beschrijving van wat er te zien is. In zaal 3 treft men ook het eerste exemplaar aan van een Luxemburgse krant die verschenen is tijdens de oorlog, evenals onderdelen van tanks en geschutstanden die men gevonden heeft in de omgeving van Diekirch.

Zaal 4


In zaal 4 bevindt zich een diorama dat verwijst naar 18 januari 1944 om 03h00 in de morgen, wanneer de troepen van de 5th Infantry Division van het Amerikaans leger zich voorbereiden om Diekirch te bevrijden en de Sûre oversteken.

Zaal 5

In zaal 5 kan de bezoeker het uniform van generaal Breckinridge zien, dat na de oorlog aan het museum werd geschonken. Verder zijn er diverse persoonlijke spullen te zien van veteranen (zowel Duitse als Amerikaanse) die ze na de oorlog aan het museum hebben geschonken.

Zaal 6




In zaal 6 kan de bezoeker een Duitse veldkeuken zien, die is ondergebracht in een oude boerderij die tevens dienst doet als commandopost. Ook een typisch Duitse infanteriestelling is hier te zien (deze is er gekomen op verzoek van veteranen van de Wehrmacht).


De centrale gang leidt de bezoeker tot bij scène 7. Hier zijn eveneens vitrines met persoonlijke spullen van oorlogsveteranen en voorwerpen die gevonden werden in de omgeving van Diekirch na de oorlog.

1ste etage zaal 10: hier zijn vooral tuigen tentoongesteld die gebruikt werden door zowel de Wehrmacht als de geallieerden om aan psychologische oorlogsvoering te doen.


1ste etage zaal 11: het grote diorama in deze zaal toont hoe op 20 december 1944 de bevolking van Diekirch onder begeleiding van de Amerikanen de stad verlaat voor de oprukkende Duitse troepen.


1ste etage zaal 12: luchtafweergeschut.


1ste etage zaal 13: vitrines met helmen en gadgets. In deze zaal vindt de bezoeker ook een overzicht van het toen beschikbare medisch materiaal in beide kampen.


1ste etage zaal 14: deze zaal behoeft weinig commentaar. Hier vindt de bezoeker een unieke collectie van legervoertuigen van zowel de Wehrmacht als de geallieerden.


1ste etage zaal 15: deze is helemaal gewijd aan wapens, granaten, mijnen en munitie.

De etages 2 en 3 zijn voor ons minder interessant, daar deze gaan over de geschiedenis van het Luxemburgse leger door de jaren heen.

Gebruikte bron(nen)