TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Programma lezing Hendrik Hoeks, zondag 14 september 2014 [UPDATE]

Op 28 juli 2014 berichten wij u over de lezing "Anders bekeken" over het leven en sterven van Hendrik Hoeks; broer, zoon, oom, … en lid van de Waffen SS. Deze lezing zal gehouden worden op zondag 14 september 2014. Naar aanleiding van de zoektocht naar Hendrik Hoeks werd de documentaire "Doodgezwegen" gemaakt.

Het is de bedoeling dat "Doodgezwegen" begin mei volgend jaar bij Omroep Brabant wordt uitgezonden. Hoewel de documentaire al is geschoten, is er nog wel zo’n 10.000 euro nodig voor de montage. De te houden lezing dient voor het werven van fondsen en inmiddels is het programma van de lezing bekend. Aan de hand van het aantal aanmelding op 4 september 2014 zal een beslissing gemaakt worden over het wel of niet plaatsvinden van de lezing. U kunt zich dus voor 4 september 2014 aanmelden bij Gert Schuurman: schuu44@planet.nl .

Vanaf 10.00 uur:
Museum Arnhems Oorlogsmuseum 40-45, Kemperbergerweg 780 te Arnhem is geopend. U kunt voorafgaand aan de lezing een rondgang door het museum maken, eventueel onder begeleiding van een gids. De kosten van de lezing en het entreebewijs voor het museum bedragen samen € 15,= , inclusief een kopje koffie/thee tijdens de pauze. Na afloop van de presentatie kunt u ook nog deelnemen aan een rondgang o.l.v. een gids om de buiten opgestelde ''omgedraaide'' T-34 tank te bekijken.

13.00 – 13.25 uur:
De lezing zelf zal gehouden worden in de Nederlands Hervormde kerk, Kemperbergerweg 860 te Schaarsbergen, naburig het museum. Welkomstwoord door spreker Drs. Leo Hoeks, historicus en tevens neef van Hendrik Hoeks. Vervolgens een lezing over de aanleiding tot de reis waarbij hij ons ons mee terug neemt naar de jaren ’30 en ‘40 en naar de omstandigheden die hebben geleid tot de toenmalige keuze van Hendrik. Ook zal Leo Hoeks schetsen welk een invloed de keuze van Hendrik op de familie Hoeks heeft gehad. De keuze is tot op de dag van vandaag voelbaar binnen de familie.

13.30-13.55 uur:
De heer Stijn Reurs, journalist en deskundige op het gebied van de Waffen-SS, gaat dieper in op het ontstaan en het wezen van een organisatie als de Waffen-SS. Tevens schetst hij een beeld van hoe het leven van een rekruut er moet hebben uitgezien tot op het moment dat hij aan het front verscheen.

14.00-14.30 uur:
Pauze. Koffie of thee met cake (bij toegang inbegrepen) in het museum.

14.30-14.55 uur:
Gert Schuurman, amateur historicus, reisdeelnemer en voormalig tankcommandant, beschrijft de militair-historische context van de acties die direct en indirect hebben geleid tot het sneuvelen in de strijd van Hendrik Hoeks. De opbouw naar, uitvoering van en het dramatische einde van ''Fall Barbarossa'' komen in vogelvlucht voorbij, waaronder wat uitgebreider de laatste slag om Charkow.

15.00-15.15 uur:
Jacqueline de Heij, uitvoerend producent bij Van Osch Films vertelt over de keuze van regisseur Frank van Osch waarom deze reis voor Frank zodanig interessant was om er een documentaire over te willen maken. Er zal een trailer van de documentaire ‘Doodgezwegen’ worden vertoond. Tevens zal zij wat dieper ingaan op de situatie aangaande de financiering van deze documentaire.

15.15- 15.30 uur:
Gelegenheid tot het stellen van vragen. Er wordt tevens de gelegenheid geboden om een donatie te doen aan de documentaire ‘Doodgezwegen’.

Na afloop van de lezingen zal er vanaf ongeveer 16:00 uur nog de gelegenheid zijn om deel te nemen aan een door Dhr. Schuurman begeleid uitstapje naar de 'omgedraaide' Sovjet T-34 tank die voor het museum staat opgesteld. Gelijktijdig staat het u ook vrij om nog een kijkje in het museum te nemen, eventueel onder begeleiding van een gids. Het museum sluit officieel zijn deuren om 17:00 uur.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Gert Schuurman
  • Gepubliceerd op: 24-08-2014 20:44:09