TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Speciaal voor docenten: Symposium ‘Herdenken WO II – Slachtoffers en Daders’

Herdenken, hoe doen we dat? Welke lessen trekken we uit de geschiedenis? En wat geven we mee aan leerlingen? Dit zijn slechts enkele vragen die zondag 21 september 2014 aan bod komen in het symposium over ‘Herdenken van WOII en de rol van daders, slachtoffers en omstanders’, in De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, in Amsterdam . Het symposium duurt een (korte) dag; entree en lunch gratis. Aanleiding zijn de discussies over plannen om op de Nationale Dodenherdenking van 4 mei langs Duitse oorlogsgraven te lopen in Vorden, en een gedicht voor een SS-oudoom voor te lezen op de Dam.

Opiniemaker Henryk Broder, historicus Ad van Liempt, en historicus en universitair docent Remco Ensel belichten vanuit verschillende hoek de rollen van slachtoffers, daders en omstanders; het herdenken van de Tweede Wereldoorlog; en het wegnivelleren van het onderscheid tussen daders en slachtoffers.

Henryk Broder is een Duitse journalist bij Die Welt en staat bekend om zijn uitdagende meningen. Hij verdiept zich vooral in “Vergangenheitsbewältigung”, de poging om pijnlijke zaken uit het verleden, zoals de Holocaust, te analyseren om herhalingen ervan in te toekomst te vermijden.

Ad van Liempt is journalist, auteur, programmamaker en bekend historicus. In 2009 is hij verkozen tot Historicus van het Jaar (boven Maarten van Rossum en Geert Mak). Van Liempt staat bekend als het ‘journalistieke geweten van Hilversum en één van de beste eindredacteuren van Hilversum.’

Remco Ensel is historicus en sinds 2003 universitair docent cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Hij is actief betrokken bij de discussie over het gelijkschakelen van daders en slachtoffers door de verschillen hiertussen te verkleinen. Binnenkort verschijnt zijn boek ‘Haatspraak’, over antisemitisme in de 21ste eeuw.

Ook Roma, Indische en Joodse overlevenden vertellen wat herdenken voor hun betekent. Het symposium wordt afgesloten met een workshop, waarin de deelnemers een praktisch ’10 puntenplan’ opstellen voor de toekomst van herdenken, vooral voor scholieren.

Het symposium begint om 09:30 uur en eindigt om 16:00 uur.

09:30 uur Inloop
09:55 uur Welkom
10:00 uur Henryk Broder: ‘Het nut van herdenken’
11:00 uur Ad van Liempt: ‘Portretten van Slachtoffers en Daders’
12:00 uur Remco Ensel: ‘Nivelleren van Slachtoffers en Daders’
13:00 uur Lunch
13:45 uur Indisch overlevende
14:00 uur Roma overlevende
14:15 uur Joods overlevende
14:30 uur Workshop ’10 puntenplan’
15:30 uur Presentatie
16:00 uur Sluiting

Aanmelden: cidi@cidi.nl o.v.v. Symposium Herdenken of 070-3646862 optie 3

Gebruikte bron(nen)