TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag Musée Airborne

50 jaar na de opening van het Musée Airborne in Sainte-Mère-Église is er een verdere uitbreiding van het museum gekomen in de vorm van een compleet nieuwe hal. Opgeleverd voor de 70 jarige herdenkingen in juni, is dit museum weer helemaal modern en bij de tijd. Wij gingen in oktober even langs en werden zeker niet teleurgesteld. Op de open velden achter het museum is een nieuwe enorme hal neer gezet. Dat niet alleen, een vierde hal, voor tijdelijke tentoonstellingen staat al weer in de planning.

Het museum begon 20 jaar na de bevrijding, in 1964, met de WACO hal. 20 jaar later, in 1984 werd de C-47 hal geopend, met daarin de iconische Dakota. De nieuwe hal die dit jaar is geopend verteld het hele verhaal van de landingen en de gevechten. Je begint in Engeland, waar de plannen voor operatie Overlord en Nepture uit de doeken worden gedaan. Vervolgens vlieg je met de parachutisten mee in de Dakota en spring je er boven Sainte-Mère-Église uit.




Het verhaal gaat verder in Sainte-Mère-Église waar de slag om het dorp wordt verteld en waarom het zo belangrijk was. Daarna wordt het verhaal van de bruggen en de gebeurtenissen rond La Fière verteld, waar drie dagen zware strijd geleverd werd. Je loopt vervolgens door de heggen van Normandië, de beruchte Bocage, waar je beleeft hoe lastig het is om te zien wat er achter de heg plaats vind. Het nieuwe gebouw eindigt in de grote hal, waar het verder verloop van de oorlog verteld wordt.







De nieuwe aanvulling maakt dat dit museum zeer zeker weer een bezoek waard is. Uiteraard heeft het dorpje een enorme aantrekkingskracht op toeristen waar het dorp dan ook ondertussen helemaal op is ingericht. Niet alleen de kerk met John Steele aan de toren is het bezoeken waard, ook de vele monumenten en winkeltjes zijn het bekijken waard.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 12-10-2014 21:29:00