TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museumgids barak 1B: ‘Als muren konden spreken’

De museumgids van barak 1B, de laatste authentieke barak van voormalig SS-concentratiekamp Vught, is nu te koop. In het rijk geďllustreerde boek zijn de teksten en veel foto’s van voorwerpen opgenomen uit de vaste expositie ‘Als muren konden spreken’.



In barak 1B worden de verhalen verbeeld van groepen mensen die sinds 1943 om uiteenlopende redenen op dit terrein verbleven: politieke gevangenen en joden tijdens de Tweede Wereldoorlog (1943-1944), Duitse burgers uit de grensstreek onmiddellijk na de bevrijding (1944-1945), van collaboratie verdachten en Rijksduitsers (1944-1949) en Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen die vanaf 1951 tot heden aan de Lunettenlaan wonen.

Grote wens
Een speciale museumgids was een grote wens van het herinneringscentrum: “We merken dat veel mensen zeer geboeid zijn door de vele verhalen die in deze authentieke kampbarak worden verteld. Maar mensen kunnen vaak niet álles lezen en bekijken en hebben de behoefte dit verhaal ook mee naar huis te nemen. Aan die behoefte komen we hiermee nu tegemoet,” aldus directeur Jeroen van den Eijnde. Voor het boek zijn nieuwe korte teksten, objectbijschriften en een literatuurlijst toegevoegd. De museumgids is door de vormgeving duidelijk gekoppeld aan uitstraling en indeling van de tentoonstelling, maar kan ook los daarvan gelezen worden.

Symbool
Barak 1B vertelt sinds november 2013 een verhaal in een gebouw, dat symbool staat voor de levens van vele tienduizenden mensen. Levens die beďnvloed werden door een gedwongen verblijf achter het prikkeldraad aan de rand van bos en hei. Veel persoonlijke verhalen worden in de barak en nu in het boek gedeeld: van Dick Woudenberg, kind van een prominente NSB’er tot voetballer Simon Tahamata, die geboren is in woonoord Lunetten.

Barak 1B is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur; extra in de vakanties. Zie www.nmkampvught.nl of (073) 656 67 64 voor meer informatie over de entree en openingstijden. Het boek is te koop in de museumwinkel van NM Kamp Vught, barak 1B en online via de website voor 10 euro, 176 pagina’s full colour.

In het kort: Museumgids barak 1B – Als muren konden spreken
ISBN: 978 90 823 609 05
176 pagina’s, full colour, genaaid gebrocheerd met omslag.
Verkoopprijs 10 euro in museumwinkel en webwinkel Nationaal Monument Kamp Vught (3 euro portokosten binnen NL, ongeacht aantal bestellingen).
Samenstelling: Jeroen van den Eijnde, Brigitte de Kok, Henk Smeets.
Expositieteksten: Ottie Thiers.
Fotografie: Jan van de Ven (objecten en interieurfoto’s), diverse privécollecties en archieven. Ontwerp: Neon ontwerpers.

Gebruikte bron(nen)