Premičre documentaire 'Door de ogen van'

TV Enschede FM heeft in samenwerking met SecondWorldWar.nl de documentaire ‘Door de ogen van’ gemaakt. In deze documentaire vertellen zes Enschedeërs hun persoonlijke herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Over bombardementen, het leven als onderduiker, de razzia's en het geluk en verdriet van de bevrijdingsdagen. De documentaire is een initiatief van Eric Heijink van SecondWorldWar.nl, die de afgelopen jaren tientallen Enschedeërs interviewde om hun herinneringen aan die tijd vast te leggen. De productie van deze documentaire is verzorgd door TV Enschede FM.

De premičre van de documentaire is op 21 april in de Centrale Bibliotheek aan de Pijpenstraat in Enschede om 19.30 uur. De documentairemakers zullen dan ook een korte inleiding houden over het maken van deze documentaire. Vanaf 22 april is de documentaire te zien in de bibliotheek als onderdeel van de tentoonstelling ‘Enschede in WOII’, die in samenwerking met SecondWorldwar.nl, bibliotheek Enschede, Synagoge Enschede en het stadsarchief is samengesteld. In die tentoonstelling ziet de bezoeker: persoonlijke voorwerpen, brieven en achtergronden van Enschedese verzetsmensen, vervolgden, onderduikers, geallieerde vliegers en bevrijders, waarvan een deel in Enschede het leven liet. De documentaire is op maandag 4 mei om 18.10 uur te zien bij TV Enschede en wordt elk uur herhaald.

Tentoonstelling WOII
De hele maand april tot en met 9 mei kunt u de tentoonstelling Tweede Wereldoorlog bezoeken in de Centrale Bibliotheek. De tentoonstelling is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen Centrale Bibliotheek, Synagoge Enschede, Stadsarchief Enschede en SecondWorldWar.nl, geďnteresseerden en verzamelaars van informatie en materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. Te zien zijn pamfletten, foto’s, bekendmakingen, en ook fysieke materialen, de Jodenster bijvoorbeeld, of helmen, voorwerpen uit het dagelijks leven. Daarnaast ook aandacht voor persoonlijke verhalen. Kijk hier voor het programma en informatie.

Synagoge Enschede
In deze periode is in de synagoge de tentoonstelling Circus Freiheit te zien met aanvullende voorwerpen en documenten uit die tijd.

Gebruikte bron(nen)