Film “Die Vergeltung” op Youtube

Op 24 januari 2013 verscheen het boek “De Vergelding” van Jan Brokken. Het boek werd een bestseller en betekende de doorbraak voor de schrijver bij het grote publiek. In het boek neemt Jan Brokken de lezer mee naar een fatale gebeurtenis op 11 oktober 1944. Daags ervoor loopt in Rhoon een Duitse soldaat tegen een stroomdraad. De militair overleeft dit niet.

De Duitsers zien de losgeraakte hoogspanningskabel als een daad van sabotage. Nog diezelfde avond worden zeven mannen opgepakt en in Hoogvliet ondervraagd. Twee worden vrijgelaten maar twee anderen moeten hun plaats weer innemen. Op 11 oktober 1944 worden deze zeven mannen als vergelding ter dood gebracht. Hun huizen en het stoomgemaal in Rhoon worden in brand gestoken.


Margo Kant en Wim Spoormaker voor de villa Johanna in Rhoon, waar in de oorlog de Duitse Ortskommandantur was gevestigd.

Minutieus beschrijft Brokken de situatie in Rhoon voor, tijdens en na de oorlog. Aan de hand van 185 getuigenverklaringen, die onderzoeker Bert Euser heeft opgenomen, ontstaat een documentaire roman over een gebied van één vierkante kilometer. Wie pleegde de aanslag? Drie mogelijke daders en gebeurtenissen worden beschreven en onderzocht. De vierde mogelijkheid is dat de stroomkabel vanzelf is losgeraakt. Het boek wijst geen dader aan, maar laat de keuze aan de lezer. Nog altijd is niet bekend of het sabotage was of gewoon een noodlottig ongeval. Het dorp draagt sinds de oorlog het geheim met zich mee.

De vader van Wim Spoormaker heeft de dag erna, op 12 oktober 1944, een film gemaakt van de in brand gestoken huizen en het gemaal. Men ziet de nog smeulende resten. Bij de boekpresentatie op 19 januari 2013 is Wim Spoormaker gevraagd de film te vertonen. Hij heeft de film van 1 minuut en 5 seconden aangevuld met andere filmbeelden, tekstdia’s, foto’s en muziek. De film duurt nu 11 minuten.In 2015 is het boek “De Vergelding” in het Duits vertaald. Ook bij onze oosterburen krijgt het boek lovende recensies. De kwaliteitskrant “Die Welt” wijdt er zelfs een hele pagina aan. Enkele weken geleden kwam er een vraag van een Duitse lezer, of de film ook in het Duits vertaald kon worden.

Wim Spoormaker heeft contact opgenomen met vertaler/taaltrainer Margo Kant. Zij is bekend met de Duitse oorlogsterminologie. Eerder heeft zij de Duitse teksten vertaald voor de expositie “De Aanval” in 2015. Deze expositie is gehouden in de Onderzeebootloods op het RDM terrein in Rotterdam-Heijplaat. De expositie trok gedurende 6 maanden vele tienduizenden bezoekers. Mede dankzij het feit dat er een originele Heinkel bommenwerper tentoongesteld werd. Inmiddels zijn de teksten in het Duits vertaald en is de film op Youtube te zien, onder de naam “Rhoon die Vergeltung”.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Wim Spoormaker
  • Gepubliceerd op: 07-02-2016 15:24:04