Zoni Weisz vraagt aandacht voor “De vergeten Holocaust”

“De vergeten Holocaust”, zo noemt Zoni Weisz de vervolging en vernietiging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoni ontsnapte aan de razzia op 16 mei 1944 toen alle 'zigeuners' en 'woonwagenbewoners' in Nederland werden opgepakt. Op Holocaust Memorial Day van dit jaar (27 januari) sprak hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe in New York. Deze week kwam zijn autobiografie uit. Hij vertelt over zijn ervaringen op zondag 28 februari in het museum van Kamp Westerbork.

Zoni Weisz is in 1937 geboren in een Nederlands Sintigezin. Zijn vader was muzikant en instrumentenmaker. Om de kost te kunnen verdienen reisde de familie Weisz met een woonwagen door het hele land. Tijdens de oorlog verloor Zoni zijn hele familie. Zijn moeder, twee zusjes en een broertje kwamen om in Auschwitz. Zijn vader overleed in een ander Pools concentratiekamp als gevolg van dwangarbeid. Allen moesten mee met het beruchte “zigeunertransport” van 19 mei 1944; het enige transport uit kamp Westerbork waar beelden van gemaakt zijn.

Met het vertellen van zijn persoonlijk verhaal wil Zoni zijn familie in ere houden en aandacht vragen voor die “vergeten Holocaust”. Daarbij legt hij ook een link naar het heden; al jaren maakt hij zich sterk voor de positie van Sinti en Roma in Europa.

In de autobiografie Zoni. De vergeten Holocaust vertelt Zoni Weisz zijn levensverhaal. “Dit boek gaat over alle dingen die ik ben of ben geweest: een echtgenoot, vader, grootvader, bloemist, ontwerper, een Sinto en een overlevende van de Holocaust. Ik hoop dat mijn verhaal steun kan geven aan iedereen die een moeilijke start heeft gehad in het leven. Je kunt veel overwinnen.” Zoni zal na de lezing in het Herinneringscentrum zijn boek signeren en beantwoordt graag vragen uit het publiek.

De ooggetuigenlezing van Zoni Weisz begint op zondag 28 februari 2016 om 14.00 uur, in het museum van Kamp Westerbork. Toegang tot de lezing is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen. Het boek Zoni. De vergeten Holocaust is te koop in de museumwinkel van Kamp Westerbork voor € 19,95, of te bestellen via info@kampwesterbork.nl.

Gebruikte bron(nen)