TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Toneel ‘Sneeuw op het prikkeldraad’

Op donderdag 31 maart en vrijdag 1 april wordt de toneelvoorstelling ‘Sneeuw op het prikkeldraad’ van stichting Droomproducties opgevoerd in Nationaal Monument Kamp Vught. Het stuk is in 2015 speciaal ontwikkeld vanwege het 25-jarig bestaan van Nationaal Monument Kamp Vught en was daarna op meerdere locaties te zien.



Verlies
De acteurs Kees en Debby van de Loo gaan in ‘Sneeuw op het prikkeldraad’ terug naar februari 1979. Bart van Vliet, 63 jaar, was in de Tweede Wereldoorlog ambtenaar en actief in het verzet. Na de bevrijding kreeg hij zijn leven niet meer op de rails, aangeslagen door het verlies van zijn vrouw en kind. Vlak voordat Bart en Sophie in 1942 werden opgepakt, hebben ze hun baby Janna ter adoptie afgegeven. Zijn Joodse vrouw Sophie is vermoord in Auschwitz in 1944. Na de oorlog heeft hij hun dochter Janna, ondanks grote inspanningen, niet kunnen vinden.

Herbeleving
Bart is onlangs gebeld door een jonge vrouw die bij hem langs wil komen, omdat ze vragen heeft over de oorlog. Wie is deze vrouw? Wat komt ze vragen? Als het stuk begint, wacht hij op haar komst. Maar het sneeuwt heftig, alle verkeer ligt plat. Komt ze toch door dit noodweer? Hoe langer haar komst uitblijft, hoe meer hij de verschrikkingen van zijn gevangenschap in Kamp Vught herbeleeft.

Fictief verhaal
‘Sneeuw op het prikkeldraad’ speelt zich zowel in het heden als in het verleden af. De voorstelling betreft een fictief verhaal, gebaseerd op waarheidsgetrouwe gegevens. Het script is van de hand van Jan Smeets uit Breda. Hij is in Noord-Brabant zeer bekend vanwege zijn werk als schrijver van honderden liederen, toneelstukken en tekstbewerkingen.

Ooggetuigen
Stichting Droomproducties ontwikkelde ook de familie-activiteit ‘In het spoor van ooggetuigen’, dat in 2016 op 17 en 24 april en 5 mei (12.00 en 14.15 uur) wordt aangeboden. In deze theatrale vertelling gaan ‘Joop’ en ‘Johanna’ terug naar het najaar van 1944, als het kamp ontruimd is. Hoe leefden de gevangenen in dit kamp? Reserveren voor deze activiteit is mogelijk via nmkampvught.nl onder Agenda. Eerder ontwikkelde Stichting Droomproducties een toneelbewerking van het dagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch, ‘Alles ging aan flarden’.

Reserveren
Nationaal Monument Kamp Vught is op 31 maart en 1 april geopend vanaf 19.00 uur. Aanvang voorstelling: 20.00 uur, Lunettenlaan 600 in Vught. Reserveren is mogelijk via nmkampvught.nl onder Agenda.

Gebruikte bron(nen)