TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zondagvideo: Prikkeldraad

Op het YouTube-kanaal "History of War TV" worden (radio)documentaires en unieke beeldopnames van de Tweede Wereldoorlog getoond. Het is een initiatief van Double Motion, een dynamisch en creatief bedrijf op het gebied van sales, marketing en promotie. Op het kanaal en hieronder kunt u de video "Prikkeldraad" bekijken.



De vader van filmmaker Bob Entrop heeft tussen 1943 en 1945 in de kampen Altengrabow en Muhlberg a/d Elbe als krijgsgevangene doorgebracht en daar het boek PRIKKELDRAAD over geschreven. Hij behoorde tot de grote groep militairen die in 1943 de keuze kreeg zich vrijwillig te melden of onder te duiken. De meeste waren na de mobilisatie gewoon weer aan het werk gedaan.

Nu, 65 jaar later, spreken zes mannen tussen de 90 en 96 jaar, voor het eerst, rijkelijk geïllustreerd met uniek beeldmateriaal en opnames in de voormalige kampen over hun krijgsgevangenschap en waarom ze zich vrijwillig hebben gemeld. De filmmaker volgt het boek van zijn vader en noteert daarbij de persoonlijke verhalen van de zes hoofdpersonen die ieder hun eigen beleving en herinneringen hebben. Het gaat hierbij om de kleine alledaagse verhalen die ze met gevoel voor detail heel beeldend kunnen verwoorden.

De filmmaker ontdekt op zijn zoektocht dat deze groep militairen na de bevrijding bij terugkomst in Nederland niet met open armen is ontvangen. Net zoals zijn vader hebben de meeste daarom nooit meer over die tijd gesproken. Een bijzondere film voor al diegenen die deze tijd hebben meegemaakt en voor hun kinderen en kleinkinderen, waar van de meeste weinig of niets weten van wat er toen allemaal gebeurd is, simpelweg omdat hun vader, opa er nooit over gesproken heeft.

Gebruikte bron(nen)