TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Expositie ‘Dansen met de vijand’ in kamp Vught

In Nationaal Monument Kamp Vught is vanaf 15 april 2016 t/m 8 januari 2017 de expositie ‘Dansen met de vijand’ te zien over het levensverhaal van Roosje Glaser (1914-2000). Haar leven wordt gekenmerkt door één grote passie: dans.


Roosje Glaser in de Drunense Duinen, 1941. (Archief Roosje Glaser)

Roosje is een vrijgevochten vrouw: mooi, sportief, uitdagend, intelligent en ambitieus. Ondanks de anti-Joodse maatregelen weet Roosje haar leven en haar befaamde dansschool lang overeind te houden. Uiteindelijk belandt ook zij in de kampen Vught, Westerbork en Auschwitz. Haar leven krijgt een bijna ongelooflijke wending, wanneer zij in de kampen weer gaat dansen. In deze expositie beleeft de bezoeker haar indrukwekkende levensverhaal door haar ogen, dankzij de vele foto’s en films die zij zelf voor en na de oorlog maakte. Ook zijn originele film- en Polygoonbeelden met haar te zien waarin zij dansles geeft en uitstapjes maakt.

Vrouwencabaret
De Joodse danslerares is van februari t/m september 1943 in kamp Vught gevangen. Door relaties aan te knopen met Nederlandse kampbewaarsters, schopt Roosje het hier tot barakleidster en sportlerares. In mei 1943 maakt ze teksten voor een vrouwencabaret dat in alle barakken optreedt. Ze werkt in het naaiatelier van het kamp. De SS kiest haar uit om de atelierkleding te showen voor clientèle en kampleiding. Een citaat uit haar dagboek: “Drie Nederlandse bewaaksters herkennen mij van de Bossche dansschool. Ik win hun vertrouwen en krijg het voor elkaar dat het appèl nog maar een kwartier duurt. Als sportlerares heb ik toestemming om met de vrouwen langs het mannenkamp te wandelen: dé kans om snel een briefje of pakje over de draad te gooien.”

Museumprijs 2016
Een expositie, boek én theatervoorstelling over een oud-gevangene van kamp Vught is nog niet eerder gelijktijdig gerealiseerd. Onlangs verscheen het boek ‘Dansen met de vijand. Het oorlogsgeheim van tante Roosje’ van Paul Glaser bij Uitgeverij Cargo. De gelijknamige voorstelling van Janke Dekker Producties kreeg lovende recensies in onder meer de Volkskrant en het NRC. Op vertoon van het ticket van de voorstelling ontvangen bezoekers 50 procent korting op de entree van de expositie.
De tentoonstelling is mogelijk dankzij bijdragen van het vfonds, de stichting Beschermers Nationaal Monument Kamp Vught, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de stichting Bernardus Hertogensis en de gemeente Vught. Het herinneringscentrum is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2016. Stemmen is mogelijk via museumprijs.nl t/m 26 april; het hoogste aantal stemmen telt.

Gebruikte bron(nen)