Dambusters route

Over iets meer dan 2 weken is het 73 jaar geleden dat de Dambusters onder leiding van Guy Gibson, de Möhne- en Ederdam bombardeerden. Ter nagedachtenis aan deze operatie, wat een van de bekendste operaties is uit de geschiedenis van Bomber Command heeft STIWOT een route samengesteld. Deze route neemt u mee langs verschillende bezienswaardigheden die te maken hebben met operatie Chastise.


Foto: Paul Moerenhout

In de nacht van 16 op 17 mei 1943 werden de Möhne-, Eder- en Sorphedam gebombardeerd door 19 bommenwerpers van de Royal Air Force. De bommenwerpers, onderdeel van het No. 617 Squadron onder leiding van Guy Gibson, waren uitgevoerd met speciaal voor dit doel ontwikkelde stuiterbommen. De Möhne- en Ederdam werden doorbroken met als gevolg een enorme vernietiging van lokale dorpen en fabrieken. Zo’n 1300 mensen verloren hun leven, ook vele krijgsgevangenen en dwangarbeiders, onder hen waren zo’n 14 Nederlanders.

De route bevat een aantal interessante bezienswaardigheden die te maken hebben met Operatie Chastise, beter bekend als de Dambusters. De dammen kunt u bezoeken maar ook bijvoorbeeld het graf van Guy Gibson, die zijn laatste rustplaats heeft in het Brabantse Steenbergen.

De opzet van de route is zoveel als mogelijk geplaatst in de volgorde van de operatie zelf. Zo beginnen we bij de RAF basis vanwaar de operatie van start ging. Het is natuurlijk ondoenlijk de route op deze manier te volgen met de auto maar u kunt er de stukken uit nemen die u aanspreken of waar u toe mogelijk bent om deze te volgen. De dammen en het museum zijn met de auto goed in één dag te bezoeken. De verschillende begraafplaatsen, allen in Nederland of Duitsland liggen behoorlijk uiteen. Behalve Rheinberg en Reichswald Forest, die liggen slecht enkele tientallen kilometers van elkaar verwijderd en liggen beiden op de route terug naar Nederland (in de richting van Nijmegen, langs de Duitse snelweg A57) vanaf de dammen.

Klik hier om de gehele route te bekijken.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 28-04-2016 18:57:15