TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

STIWOT Battlefieldtour "Grebbelinie mei 1940"

In navolging van de edities 2012 en 2013 organiseerde STIWOT Reizen ook dit jaar weer een Battlefield Tour langs de Grebbelinie. Ook voor deze editie was wederom grote belangstelling. Voor wie meer wil weten over de achtergrond van de locaties die tijdens deze Battlefield Tour werden bezocht, verwijzen we graag naar de voorgaande reisverslagen. Hier volstaan we met een fotoreportage - aangevuld met korte toelichting - welke een indruk geeft van de editie van dit jaar.



Onze eerste stop maakten we bij de Asschatterkeerkade. Daar bezochten we een aantal originele kazematten en verdedigingswerken uit de meidagen van 1940. Onze gids vertelde hier over de werking van de Grebbelinie en het verhaal van de Nederlandse verdediging op deze plek in de Grebbelinie tijden de meidagen van 1940.






De volgende stop was bij hoeve De Beek op de grens van Woudenberg en Scherpenzeel. Hier ging het over de aanval van de Duitse 227. Infanterie-Division in de sector Scherpenzeel, Ederveen en Renswoude. Ook is hier een deel uit de oorspronkelijk frontlijn gereconstrueerd. Na de lunch op de deel van de hoeve bezochten we de expositie van Stichting Grebbelinie in het Vizier die op het terrein is ingericht.





Daarna reden we door in de richting van Renswoude. Even buiten dit dorp bevindt zich schans 'De Engelaar'. Onze gids vertelde hier het verhaal van kapitein Moquette die met een kleine groep militairen lange tijd deze positie wist te verdedigen. Toen een Duitse overmacht uiteindelijk de positie innam verkeerden zij in de veronderstelling door de Nederlandse frontlijn te zijn gebroken; in werkelijkheid hadden zij slechts een voorpost ingenomen.




De laatste stop was op de Grebbeberg. We reden de berg op vanuit Wageningen, om zodoende een goed beeld te hebben van het landschap zoals de Duitsers dat in de meidagen van 1940 aantroffen. Via de voorposten en het Hoornwerk reden we vervolgens de Grebbeberg op. Onze gids vertelde van dag-tot-dag hoe de Duitsers oprukten. We bezochten de Frontlijn waar nog een aantal kazematten zichtbaar zijn. Daarna liepen we naar de achtergelegen Stoplijn. Daar hoorden we onder meer het het verhaal van majoor Jacometti die met de klewang in zijn hand een tegenaanval inzette, niet wetende dat een aanzienlijke Duitse troepenmacht inmiddels de voorste posten op de Grebbeberg had ingenomen.Ook de Duitse stormaanval onder leiding van SS-Obersturmbannführer Wäckerle sprak tot de verbeelding.






We eindigden de dag op de Militaire Erebegraafplaats met het verhaal van Majoor Landzaat. Hij sneuvelde als één van de laatsten tijdens de verdediging van de Grebbeberg. Zijn woorden vatten de gevechten op de Grebbeberg op een treffende manier samen.

“Ik ben aangewezen om den Grebbeberg te verdedigen; wij doen dit tot den laatsten man en den laatsten kogel.”




Mede door de deskundige uitleg van onze gids Barry van Veen, het goede weer en de geïnteresseerde deelnemers, kijken we terug op een geslaagde dag. We bedanken alle deelnemers voor hun deelname en hopen hen in de toekomst weer te mogen begroeten.

Gebruikte bron(nen)