TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Toneelvoorstelling ‘Anna’s oorlog’ in kamp Vught

Op zondag 21 augustus om 12.45 uur speelt verteller Marjo Dames de voorstelling ‘Anna’s oorlog’ in Nationaal Monument Kamp Vught. Anna is een meisje van 11 jaar en woont met haar ouders op een woonboot buiten het dorp. Ze is dolblij als ze in die verlaten uithoek een buurjongen van haar eigen leeftijd krijgt: Borre. Maar haar ouders verbieden haar om met Borre om te gaan. “Dat kun je beter niet weten. Dat vertellen we je nog wel eens”, zeggen ze.



Samen met de nieuwe buurjongen gaat Anna op onderzoek uit. Het wordt een speurtocht langs verzwegen familieverhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Verhalen over Anna’s opa Job en zijn Joodse familie, die ineens niet meer welkom waren in hun eigen land. Ze komen er achter hoe Job zijn ouders omkwamen. Over de overgrootvader van Borre waar iets mee was. Als er onopgeloste raadsels blijven, gaan Anna en Borre inbreken bij Anna’s overgrootmoeder die een kamer vol naslagwerken heeft. Ze worden betrapt en dan leren ze over helden, verraders en over hun het nemen van hun eigen verantwoordelijkheid.

‘Top-verteller’
Marjo Dames vertelt haar verhalen op eigenzinnige theatrale wijze. Ze kruipt in de huid van de personages en wisselt taal af met spel en muziek. ‘Anna’s oorlog’ is een meeslepend verhaal over de verschillende rollen die mensen gespeeld hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog en over verzwijgen, en de betekenis die dat heeft voor kinderen van nu. Sinds 2015 speelt Marjo Dames de voorstelling (naar het boek van Beatrijs Nolet) op scholen en op toepasselijke locaties, zoals nu Nationaal Monument Kamp Vught. Een leerkracht groep 8 schreef eerder over de voorstelling: “Als je leerlingen vlak voor de zomervakantie nog 50 minuten zo weet te boeien, ben je een top-verteller.” ‘Anna’s oorlog’ is bestemd voor kinderen vanaf 10 jaar. De toegang is bij de entreeprijs van NM Kamp Vught inbegrepen. Reserveren is mogelijk door te mailen naar info@nmkampvught.nl (o.v.v. naam en aantal personen). Aansluitend kunnen bezoekers eventueel deelnemen aan de rondleiding door het herinneringscentrum van 14.00 uur.



Extra activiteiten
Tot 5 september is er dagelijks om 14.00 uur een rondleiding door het herinneringscentrum, bestemd voor individuele bezoekers. De rondleiding geeft een beeld van de gevangenschap in concentratiekamp Vught. Kaartjes worden verkocht op de dag van de rondleiding. Elke zondag in augustus zijn er rondleidingen over het voormalig SS-terrein om 12.00 en 13.30 uur (reserveren noodzakelijk). Momenteel is de expositie ‘Dansen met de vijand’ te zien over de joodse danslerares Roosje Glaser. Op 1, 15 en 29 september (14.00 uur) is er nog de fietstocht waarbij een rondleider deelnemers leidt langs plekken in Vught die een belangrijke rol speelden tijdens de oorlog. Het museum is gevestigd op de oorspronkelijke plek van het enige SS-concentratiekamp van Nederland en won in mei de BankGiro Loterij Museumprijs 2016.

Barak 1B
Barak 1B is in augustus dagelijks geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Het gebouw is de laatst overgebleven barak van ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’. De vaste presentatie bestrijkt vier periodes: het concentratiekamp (1943-1944), het opvangkamp voor Duitse burgerevacués uit het grensgebied (1944-1945) en het interneringskamp voor NSB’ers en van collaboratie verdachte Nederlanders (1944-1949). Sinds 1951 was een deel van het voormalig concentratiekamp in gebruik als woonoord ‘Lunetten’ voor Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen. De entree tot Nationaal Monument Kamp Vught of barak 1B is 6 euro (18+) of 3 euro (10 t/m 17); dit is een combikaartje.

Gebruikte bron(nen)