TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wereld in Oorlog #49 is verschenen

De 49e editie van Wereld in Oorlog is verschenen. Het tweemaandelijks verschijnende magazine Wereld in Oorlog vertelt opmerkelijke, aangrijpende en dramatische verhalen achter belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en militaire operaties in de recente oorlogsgeschiedenis. In deze editie een artikel van Go2War2.nl-medewerker Kevin Prenger over het gijzelaarstransport van prominente gevangenen van de SS naar de Alpenfestung in het voorjaar van 1945.

Een overzicht van alle onderwerpen:

De Balkanzug, Propagandavoertuig tijdens de Eerste Wereldoorlog
Op de dag dat Oostenrijk Servië de oorlog verklaarde kwam ook de Orient-Express, boegbeeld van de Franse belle époque, stil te liggen. Duitsland en z’n bondgenoten begonnen in 1916 een eigen luxetrein naar Constantinopel. De Balkanzug was voor Duitsland meer dan een trein. Het was een afrekening met het Franse WagonsLits, een strategische link met z’n bondgenoten en een effectief propagandamiddel. Ook wilden de Duitsers er hun invloed op de Balkan en in het Midden-Oosten mee vergroten.

De brieven van Arthur Knaap
Het is inmiddels honderd jaar geleden. De voormalige slagvelden zijn uitgegroeid tot een toeristische trekpleister en belangrijke inkomstenbron voor de regio. Maar 1 juli 1916 begon de bloedigste veldslag van de Eerste Wereldoorlog: de Slag om de Somme. Aan de strijd om de Somme vocht ook de Nederlandse vrijwilliger Arthur Knaap mee.

Rotterdam Frontstad: soepele verteltrant, volop wetenswaardigheden
Het is niet zo’n denderende gewaarwording wanneer je als schrijver van een veelgeprezen boek na flink wat jaren wordt ingehaald door iemand die zijn boek over hetzelfde onderwerp nog veel beter heeft geschreven en met talloze nieuwe wetenswaardigheden heeft volgestouwd. Dat is wat mij is overkomen met het boek Rotterdam Frontstad van Gerard Groeneveld die verteld wat er zich van 10 tot en met 14 mei 1940 aan oorlogshandelingen heeft afgespeeld aan en nabij het Maasfront in Rotterdam en het verwoestende bombardement van de binnenstad dat op die slag volgde.

George Maduro en villa Dorrepaal: Hoe de enige Antilliaan de Militaire Willems-Orde won
In Den Haag bevindt zich het park Madurodam, waar Nederland in het klein is nagemaakt. Onlangs was er in het nieuws aandacht voor Marco Kroon en Gijs Tuinman, die hun eigen miniaturen kregen in Madurodam. Beiden behoren tot de Korps Commandotroepen en werden onderscheiden met de Militaire Willems-Orde. Veel mensen kennen echter niet de geschiedenis van het park, dat is vernoemd naar George Maduro en opgericht is ter nagedachtenis aan hem. Zeker nu is zijn geschiedenis interessant, want Maduro zou op 15 juli 2016 honderd jaar zijn geworden. Het bijzondere aan Maduro is dat hij tot op heden de enige Curaçaoënaar is die de Militaire Willems-Orde heeft ontvangen. Deze heeft hij verdiend door zijn moedige optreden tijdens de meidagen van 1940 tegen de Duitse parachutisten.

Gijzelaars in het paradijs: VIP-gevangenen van de SS in de Alpenfestung
Het was een exclusief gezelschap dat begin mei 1945 verzameld was in het in chaletstijl opgetrokken hotel Pragser Wildsee in Zuid-Tirol, Italië. De groep telde bijna 140 personen van 17 verschillende nationaliteiten. Er waren ministers, hoge geestelijken, generaals en prinsen bij. Twee Churchills waren ook present. Vanuit hun hotelkamers keken ze uit op een blauwgroen bergmeer, omringd door naaldbomen en besneeuwde bergtoppen. Eén van de hotelgasten noemde de locatie een “paradijs op aarde”. Voor velen van hen was het voor het eerst sinds maanden of zelfs jaren dat ze konden slapen op een gewoon bed zonder bang te hoeven zijn voor de dag van morgen. Eindelijk waren ze ontsnapt uit de klauwen van de SS.

Een elfjarig jochie als jongste verzetsheld van Nederland
Zonder het te weten was hij in 1943 de jongste ‘verzetsheld’ van Nederland. Als jochie van elf kreeg Gustaaf Simons de merkwaardige boodschap om op zijn autoped tussen twee villa’s op het Amsterdams Museumplein heen en weer te rijden. Op nummer zes woonde zijn oom de notaris, nummer acht was in beslag genomen door de Ortscommandant van de Wehrmacht, oberstleutnant Schröder. Zo wilde men de indruk wekken, dat het keurige Hollandse echtpaar met een vriendelijk blond arisch zoontje naast hem van onverdacht gedrag was. Wat de Duitser echter niet wist was dat in het huis van zijn buurman de Ondergrondse over de vloer kwam.

De zaak van de Joodse verraadster: Ans van Dijk
‘De President doet de zaak tegen verdachte uitroepen. De verdachte is in de zaal der terechtzitting aanwezig, heeft op de vragen van de voorzitter geantwoord te zijn genaamd: Anna van Dijk [...] De voorzitter vermaant verdachte oplettend te zijn op hetgeen zij zal horen.’ Met deze woorden begint het proces-verbaal van de zitting tegen Ans van Dijk, met rolnummer 224/1947 van de Vijfde Kamer van het Bijzonder Gerechtshof te Amsterdam op maandag 24 februari 1947.

Bestel nu Wereld in Oorlog of neem een abonnement

Gebruikte bron(nen)