‘De boodschapper uit de hel’: een nieuw boek van Kevin Prenger

Nadat SS-officier Kurt Gerstein tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1942 getuige was van de vergassing van duizenden Joden in vernietigingskamp Belzec in Polen werd het zijn missie om de wereld waarschuwen voor de massamoord op de Joden door de nazi's. In ‘De boodschapper uit de hel’ vertelt STIWOT-medewerker Kevin Prenger dit bijzondere verhaal.

20 augustus 1942. In de sneltrein van Warschau naar Berlijn wordt een Zweedse diplomaat aangeklampt door een SS-officier. De Duitser is zichtbaar overstuur. Hij is op de terugweg van een werkbezoek aan vernietigingskamp Belzec in het oosten van Polen, waar hij zag hoe duizenden Joodse mannen, vrouwen en kinderen vergast werden. “Geloof me alstublieft”, zo smeekt hij de Zweed, nadat hij hem verteld heeft over wat hij zag.

Geschokt door de systematische massamoord waarvan hij getuige was, besluit Kurt Gerstein de wereld te waarschuwen. Behalve met de Zweedse diplomaat, spreekt hij onder andere met Nederlandse verzetsmensen in de hoop dat zij zijn waarschuwing kunnen overbrengen aan wereldleiders. Zijn boodschap bereikt weliswaar geallieerde vertegenwoordigers en het Vaticaan, maar stuit op een muur van onverschilligheid en ongeloof.

De dubbelrol van Kurt Gerstein is één van de meest ongelofelijke verhalen van de Tweede Wereldoorlog. Over hoe iemand in het uniform van de moordenaars de uitroeiing van de Joden wilde doen stoppen.

Over de schrijver
Kevin Prenger (1980) is projectleider van Go2War2.nl, het grootste online naslagwerk over de Tweede Wereldoorlog van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee). Behalve voor Go2War2.nl schrijft hij voor Historiek.net en het magazine Wereld in Oorlog. In 2015 publiceerde hij ‘Oorlogszone Zoo’ over de Berlijnse zoo en de Tweede Wereldoorlog.

‘De boodschapper uit de hel’ (148 pagina's, ISBN: 9789402148619) is o.a. te koop bij Bol.com, maar ook bij andere webshops. Of bestel het boek bij uw lokale boekhandel. Prijs: €20,00

De boodschapper uit de hel
Hoe SS-officier Kurt Gerstein probeerde de Holocaust te stoppen
ISBN: 9789402148619
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
De boodschapper uit de hel

Gebruikte bron(nen)