Nieuwe directeur Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945

Manon Derksen (36) start vanaf 19 september als de nieuwe directeur van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945, beter bekend als Wageningen45. Ze is de opvolger van Ed Dumrese, die deze zomer na bijna 13 jaar afscheid nam.

De nieuwe directeur is internationaal georiënteerd met de nodige ervaring als cultureel ondernemer. Zij zal leiding geven aan een klein team medewerkers, stagiaires en honderden vrijwilligers die samen met partners in de samenleving invulling geven aan de unieke combinatie van herdenken, vieren en agenderen in Wageningen, Stad der Bevrijding.

Manon Derksen
"Er werd mij, in aanloop naar deze baan, door iemand gevraagd of ik affiniteit met oorlog heb. ‘Nee, gelukkig niet’, was mijn eerste reactie. Uiteraard bedoelde ik, dat ik - wie dan ook - op mijn blote knieën mag danken dat ik in vrijheid leef en nooit een oorlog heb ervaren. Maar ik ken wel mensen die oorlogen hebben meegemaakt: mijn grootouders WOII, vrienden die namens ons land of de VN hebben deelgenomen aan vredesmissies en studiegenoten die uit oorlogsgebieden komen. Ook al heb ik altijd in vrijheid geleefd (enkele door mijn ouders opgelegde huisarresten daargelaten…) en mijn eigen keuzes kunnen maken, door deze mensen besef ik waar mijn vrijheid vandaan komt en dat deze niet vanzelfsprekend is.

WOII was de laatste keer dat Nederland bezet was en sinds de capitulatie, die werd ondertekend in Wageningen, herdenken wij de slachtoffers, vieren wij de vrijheid en borgen wij het besef dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Vrijheid is een actueel thema en zal dat ook altijd blijven.

Ik voel mij dan ook bevoorrecht om leiding te mogen geven aan het zeer gemotiveerde team van Wageningen45 en natuurlijk ook aan de honderden vrijwilligers die zich ieder jaar weer inzetten voor Wageningen, Stad der Bevrijding. Ik kijk er naar uit om de handen ineen te slaan met iedereen die samen met Wageningen45 een belangrijke rol vervult in de ontwikkeling van het herdenken, vieren en agenderen.

Graag ziet het team van Wageningen45 u terug bij onze evenementen, lezingen en andere activiteiten."

Gebruikte bron(nen)