TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Win vrijkaartjes voor “Das Goebbels Experiment”

Op 9 februari gaat de indrukwekkende historische film “Das Goebbels Experiment”, over nazi-propagandaminister Joseph Goebbels, draaien in de Nederlandse filmtheaters. Filmdistributeur Cinema Delicatessen stelt aan de bezoekers van Go2War2.nl, Stiwot.nl en Tweede-Wereldoorlog.nl vijf keer twee vrijkaarten beschikbaar. U maakt kans op deze vrijkaarten door deel te nemen aan de korte prijsvraag op Stiwot.nl. Wees er snel bij, want de prijsvraag loopt tot 1 februari. Na deelname ontvangt u direct een bevestiging met daarop de hoeveelheid door u goed beantwoorde vragen. Onder de deelnemers die alle vragen correct beantwoorden, zullen de kaartjes vervolgens verloot worden.

In “Das Goebbels Experiment” worden pagina’s uit de dagboeken van Joseph Goebbels voorgelezen die hij onafgebroken heeft bijgehouden van 1925 tot en met 1945.



Goebbels is één van de meest lugubere iconen van het Derde Rijk. Hij was een fervent Jodenhater, ziekelijk jaloers en zonder enig geweten. Het nazisme was zijn religie en zijn ongekende gave voor spreken in het openbaar en natuurlijk instinct voor propaganda was doorslaggevend bij zowel de Duitse oorlogsmobilisatie als het mogelijk maken van de Jodenvervolging. In 1945, acht dagen voor de Duitse capitulatie, kiest Goebbels samen zijn vrouw Magda - na eerst hun zes kleine kinderen omgebracht te hebben - hetzelfde lot als Hitler en Eva Braun en pleegt hij zelfmoord in de Führerbunker.

Net als de bioscoophit “Der Untergang” is “Das Goebbels Experiment” een onconventionele historische film die een deel van het Derde Rijk binnenste buiten keert. Behalve nooit eerder vertoond archiefmateriaal, foto's en fragmenten van propagandafilms waagt deze documentaire het om Goebbels zonder begeleidend commentaar voor zichzelf te laten spreken via zijn dagboeken die in 1992 werden teruggevonden in een Russisch archief.

Vanaf 1924 volgen we de zielenroerselen van een ongelukkige accountantszoon met een verlamde voet en vergeefse literaire aspiraties wiens manisch depressieve bestaan pas zin krijgt wanneer hij Adolf Hitler ontmoet. “Das Goebbels Experiment” ontrafelt hoe hij de gruwelijk effectieve pionier van moderne massacommunicatie werd, hunkerde naar aandacht van zijn geliefde Führer en droomde van macht en vernietiging.

Regie: Lutz Hachmeister en Michael Kloft
Scenario: Michael Kloft
Camera: Hajo Schomerus
Montage: Guido Krajewski
Muziek: Hubert Bittman
Produktie: Thorsten Pollfuss

Bron: Cinema Delicatessen


De deelnametermijn aan de prijsvraag is inmiddels verstreken. Wilt u weten wie gewonnen hebben? Klik hier voor een overzicht van de winnaars. De juiste antwoorden op de vier vragen vindt u hier.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 11-01-2006 00:00:00