TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Win vrijkaartjes voor de film “KZ” van Rex Bloomstein

Op 4 mei gaat de documentaire “KZ” van Rex Bloomstein draaien in de Nederlandse filmtheaters. Filmdistributeur Cinema Delicatessen stelt aan de bezoekers van Go2War2.nl, Stiwot.nl en Tweede-Wereldoorlog.nl vijf keer twee vrijkaarten beschikbaar. U maakt kans op deze vrijkaarten door deel te nemen aan de korte prijsvraag op Stiwot.nl. Wees er snel bij, want de prijsvraag loopt tot 1 mei. Na deelname ontvangt u direct een bevestiging met daarop de hoeveelheid door u goed beantwoorde vragen. Onder de deelnemers die alle vragen correct beantwoorden, zullen de kaartjes vervolgens verloot worden.

De deelnametermijn van deze prijsvraag is inmiddels verstreken!




Over de film:

De meest lugubere trekpleister van Oostenrijk is zonder twijfel het voormalige concentratiekampcomplex Mauthausen. Dagelijks bezoeken bussen vol toeristen het gelijknamige stadje, twintig kilometer voorbij Linz. Men kan er een moderne hamburger eten bij de Mauthausen McDrive, maar ook samen met in lederhosen gehulde Oostenrijkers een groot glas cider drinken – in precies hetzelfde café waar vroeger de SS-ers hun vrije avonden vierden.

De meeste toeristen komen echter om met eigen ogen het kamp te zien. We zien de bekende barakken, overschaduwd door ijzige wachttorens. Het prikkeldraad lijkt nog even strak gespannen als toen. De camera voegt zich bij een schoolklas op de binnenplaats. Hun gids, een norse jongen met een kaalgeschoren kop, begint zijn rondleiding.

Mauthausen was op 5 mei 1945 het laatste concentratiekamp dat bevrijd werd. Het begon als kamp voor socialisten, homoseksuelen en krijgsgevangen, voornamelijk uit Polen. Later, vanaf 1944, kwamen daar o.a. Joden uit Hongarije en Nederland bij. Hoeveel mensen er precies omkwamen is niet zeker, vast staat dat nergens in Europa de verbrandingsovens zo lang bleven branden als hier.

De gids, dienstweigeraar en kleinzoon van een SS-er, gaat uitgebreid in op de martelpraktijken, medische experimenten en de dagelijkse massaslachtingen. De pubers schuifelen ongemakkelijk heen en weer. Hun gids laat geen enkel detail onvermeld en nog voordat de groep de gaskamer heeft bereikt wordt het een enkeling al teveel.

Veel meer dan de film in eerste instantie doet vermoeden, speelt juist het hedendaagse Mauthausen een hoofdrol in “KZ”. Haarfijn legt regisseur Rex Bloomstein uit hoe de lokale bevolking en de vele bezoekers ieder op hun eigen manier het onverteerbare verleden beleven.

Bij de ovens maakt een jong stel romantische vakantiekiekjes. In het dorp vertelt een oude Mauthausenaar dat hij de kampdirecteur persoonlijk goed gekend heeft en dat het, buiten wat hij in het kamp deed, een heel gezellige kerel was. In de gaskamer wijst de gids op de verdwenen douchekoppen aan het plafond: meegenomen door toeristen als souvenir voor thuis. Buiten loopt een klein meisje met haar vader: ‘Papa, wat is een Jood?’

Sommigen ontkennen het verleden, anderen zijn eraan verslaafd geraakt en kunnen nergens anders over praten. Bloomstein laat in de indrukwekkende film “KZ” iedereen aan het woord en maakte zowel een menselijk als verbijsterend alledaags portret van het moderne leven rondom een de meest beruchte concentratiekampen van het Nazi-regime.

Credits:
Regie: Rex Bloomstein
Productie: Rex Entertainment
Scenario: Rex Bloomstein
Camera: Alexander Boboschewski
Montage: Richard Rhys Davies
Geluid: Guenther Tuppinger







Zie ook: Cinema Delicatessen

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 18-04-2006 00:00:00