TetraŽder balken uit Leidschendam

Hoek van Holland, afgelopen week heeft het Atlantikwall-Museum vier tetraŽder balken gekregen van Adrie van Santen uit Leidschendam. De balken werden gevonden bij grondwerkzaamheden op een boerderij langs het Rijn-Schiekanaal. De eigenaar herkende de betonnen balken direct, vond het zonde om ze weg te gooien en nam gelukkig contact op met het Atlantikwall-museum.

TetraŽders zijn versperringen die in oorlogstijd in groten getale op het strand stonden. TetraŽder betekend viervlak. Het is dus een piramide met vier vlakken. In oorlogstijd samengesteld met zes balken van ieder 120 kilo. Het is een zeer sterke constructie en bedoelt om landingsvaartuigen op het strand tegen te houden. Soms werd bovenop deze versperring een mijn geplaatst.

Het Atlantikwall-Museum uit Hoek van Holland is verheugd met deze schenking. Cor Quist: "We hebben al een aantal complete tetraŽders, maar ook enkele losse balken. Met deze vier 'nieuwe' balken kunnen we samen met de bestaande balken weer een complete tetraŽder maken. Dat is weer een mooie aanwinst voor ons museum".

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Atlantikwall-Museum Hoek van Holland
  • Gepubliceerd op: 01-11-2018 17:36:54