Toneelvoorstelling ‘De ronde van ‘43’ in Vught

Op de vooravond van de dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag speelt toneelvereniging Ka-Thé een reprise van de toneelvoorstelling ‘De ronde van ’43’ in theaterwerkplaats Novalis in Vught. De indringende toneelvoorstelling is een bewerking van het bekende Boekenweekgeschenk uit 1981 van Henri Knap. Lieke van Galen heeft de novelle bewerkt tot een toneelstuk onder regie van Wilma Brekelmans. De voorstelling is een onderdeel van de doorlopende vrijwilligersactie ‘Samen herdenken, meer ruimte schenken’ voor de vernieuwing van Nationaal Monument Kamp Vught. In november is de opening beoogd van een geheel vernieuwd herinneringscentrum.

Het stuk ‘De ronde van ‘43’ speelt zich af op een zondag in november 1943. Het verzet moet voor enkele nachten onderdak vinden voor Roosje, een joods meisje dat in het stuk Elsje genoemd wordt. Theo, apotheker en jonge huisvader, maakt een zwerftocht op de fiets met Roosje achterop. Hij bezoekt een aantal adressen van mensen die hij vertrouwt en vraagt de bewoners of zij het meisje onderdak kunnen verschaffen. De oplossing moet gevonden worden voordat de ‘spertijd’ begint.
Hoofdrolspelers Theo Koenders (Willie Peters) en het meisje Roosje (Merel de Nijs) nemen ons mee op hun koude en moeizame fietstocht. Laatstgenoemde zingt ook nog een indrukwekkende zangsolo; in totaal zijn er tien acteurs op het toneel. hoboïste Cindy Brekelmans speelt tijdens de wisselingen van scènes passende muziek.

Het is een eenvoudig gegeven, maar ook een verhaal voor alle mensen in alle tijden. Wat zou ik doen in zo’n situatie? De vraag krijgt pas echt betekenis, wanneer je probeert je in te leven in de complexe omstandigheden waarin zo’n besluit genomen moet worden.


Scènefoto ‘De ronde van ‘43’ met Merel de Nijs en Willie Peters (foto Bardie).

Reserveren:
Locatie: theaterwerkplaats Novalis, Industrieweg 9C in Vught.
Aanvang: 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur).
Entree: € 15,00. Reserveren is mogelijk via www.nmkampvught.nl (Agenda); tevens is er voorverkoop via het museum en via de Bruna in Vught (Marktveldpassage en Moleneindplein) in Vught.

Gebruikte bron(nen)