Op zoek naar een ruÔne

We zijn nog even verder gegaan met de foto's van Jacob Verboom. De Philips-man die zich bij het verzet had aangesloten en na de oorlog was aangesloten bij de geallieerde bevoorradingstroepen. We vonden al eerder een chateau in NormandiŽ en een kanaal bij Eindhoven. Meerdere foto's uit de serie kwamen uit Rouen. Gezien de stijl en de gebouwen hadden we al het vermoeden dat onderstaande foto ook uit Rouen zou komen. Maar waar?



Na lang zoeken kwamen we op deze website een ruÔne tegen die er 100% op leek. Niet alleen dit gebouw, maar ook het gebouw wat er naast paste volledig in het plaatje. Het stond aan de Quai de la Bourse in Rouen, aan de kade van de Seine, met de Kathedraal van Rouen er vlak achter. In deze omgeving had Verboom al een aantal foto's gemaakt.

Het gebouw, een consulair paleis, werd op 30 mei 1944 geraakt bij een Amerikaans bombardement op de bruggen over de Seine. Het gebouw werd zwaar beschadigd maar was misschien nog te redden. Helaas keerde de bommenwerpers de volgende dag terug. Wederom werd het gebouw geraakt en werd compleet verwoest. Het witte gebouw rechts op de foto, waar nog net de letters NGL zichtbaar zijn is het Grand Hotel D'Angleterre. Dat gebouw is ook verdwenen, al zit het hotel nog wel iets verderop in de straat.


De kade voor de oorlog. Bron: CC-BY-NC-SA 2.0 geneanet.org.

Gebruikte bron(nen)