Elle van Rijn schrijft historische roman over verzetsheldin Henriette Pimentel en de Joodse crèche

Schrijfster Elle van Rijn zal najaar 2020 verschijnen met haar nieuwe roman, De Crèche, waaraan zij momenteel in samenwerking met filmmaker Pollo de Pimentel schrijft. Haar boek vertelt het verhaal van Henriette Pimentel, die tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim zeshonderd kinderen heeft gered van de deportatiekampen.

Er zijn vele verhalen over de heldendaden van mannen in het verzet bekend, maar de rol van vrouwen is tot dusver vaak onderbelicht gebleven. Toch was hun bijdrage van essentieel belang. Veel vrouwen hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog handig gebruik gemaakt van hun door de bezetter vermeende onschuld om deze te misleiden. Hierdoor waren ze gemakkelijker in staat om pamfletten te verspreiden, wapens te smokkelen en mensen te verbergen.

Een voorbeeld van zo’n verzetsvrouw was Henriette Pimentel, directrice van de Joodse crèche in Amsterdam die zich tegenover de Hollandse Schouwburg bevond. Onder haar hoede werden in de periode 1942-1943 baby’s en jonge kinderen voor de ogen van de Duitse bezetter van hun ouders gescheiden (‘tot u weer verenigd wordt’) en naar onderduikadressen gebracht. Pimentel, de oud-tante van Pollo, heeft er uiteindelijk samen met dappere kinderverzorgsters en jonge studentes voor gezorgd dat ruim zeshonderd kinderen niet op transport naar vernietigingskampen zouden worden gezet.

Elle van Rijn en Pollo de Pimentel zijn momenteel bezig met de research voor de roman. Op basis daarvan zal Pollo ook een vierdelige dramaserie gaan maken. De roman staat gepland voor het najaar van 2020 bij Hollands Diep uitgevers. Daarna zullen er nog twee boeken van haar hand verschijnen bij Overamstel Uitgevers, waar Hollands Diep deel van uitmaakt.

Gebruikte bron(nen)