TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Historisch Café over Vrouw in Verzet

In de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog was voor verzetsvrouwen jarenlang vrijwel geen aandacht. In het tijdsbeeld van de oorlogsjaren kregen vrouwen voornamelijk traditionele taken toebedeeld. De vrouw was vooral huisvrouw; zeker geen verzetsstrijdster die actief de wapens oppakte voor de strijd. Deze conventionele denkbeelden boden echter tijdens de oorlog de perfecte dekmantel: veel vrouwen pleegden verzet, bijvoorbeeld in de vorm van koerierswerk. Vrouwen werden namelijk veel minder snel dan mannen verdacht van het uitvoeren van illegale activiteiten. De traditionele genderverdeling veranderde daardoor, waarbij de vrouw zich losmaakte van het stereotype beeld van de huisvrouw.



Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en Jonge Historici organiseren in samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel een Historisch Café. Tijdens deze inspirerende avond geeft een gastspreker een korte lezing over het thema, draagt een jonge historicus een column voor en presenteert het NIMH een bevrijdingspubquiz. Iedereen met interesse in de geschiedenis is van harte welkom!

Gastsprekers
Sietske van der Veen (1992) is historicus en freelance journalist. Ze werkte onder andere voor stichting 1001 Vrouwen, Atria, voor gendergelijkheid en vrouwengeschiedenis, Historisch Nieuwsblad en Maarten!. Ook was ze een kleine twee jaar inhoudelijk projectmedewerker voor de Maand van de Geschiedenis en het Canonnetwerk.

Momenteel doet Sietske als promovendus bij het Huygens Instituut onderzoek naar de sociale mobiliteit van Joodse Nederlanders met een hoge(re) sociale status (1880-1940). Bij het Historische Café in Zwolle op 24 oktober geeft ze een korte inleiding op het thema verzetsvrouwen.

Lisanne de Ruiter is als PHD-kandidaat verbonden aan de Theologische Universiteit te Kampen en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Hier verricht zij onderzoek naar protestantse geestelijke verzorgers binnen de Nederlandse krijgsmacht. In het verleden gaf Lisanne geschiedenisles op verschillende scholen en werkte ze als museumdocent bij Paleis het Loo.

In haar lezing zal Lisanne zich richten op intersectionaliteit bij Hannie Schaft en de verzetszussen Freddy en Truus Oversteegen: gezamenlijk vormden zij tijdens de Tweede Wereldoorlog de vrouwelijke kern van het Haarlems verzet. Aan de hand van de verhalen van deze drie bijzondere vrouwen licht Lisanne toe hoe hun verschillende identiteiten - als communistes, als vrouwen en als hoger/lager opgeleide jongeren - hun houding en denkwijze bepaalden.

Sanne Schraa studeerde in 2013 af aan de Universiteit van Amsterdam op de rol van humaniteit in de memoires van de Italiaans-Joodse auteur Primo Levi. Momenteel studeert zij geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en is ze als gastonderzoeker verbonden aan het Regionaal Archief Tilburg. Daar werkt zij mee aan een onderzoek naar de onderbelichte en ondergewaardeerde rol van Tilburgse vrouwen in het verzet. Tijdens het Historisch Café zal Sanne een column voordragen.

Sanne: "Ik geloof dat onderzoek naar gevoelige historische onderwerpen niet alleen noodzakelijk is om onze kijk op de geschiedenis te overdenken, maar bovenal om te reflecteren op gedrag en beslissingen in hedendaagse wereldconflicten."

Praktische info
Datum: 24 oktober, 20.00-22.00 uur, inloop 19:30 uur
Locatie: Sassenstraat 11, Zwolle
Entree: Gratis

Aanmelden kan hier!

Gebruikte bron(nen)