Er was nog weinig twijfel over, maar nu is er het definitieve bewijs dat prins Bernhard lid was van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. De originele NSDAP-lidmaatschapskaart is in het archief van de prins gevonden.
Koning Willem-Alexander heeft de openbaarheidstermijn van de particuliere archieven van het Koninklijk Huis verruimt tot 6 september 1948. Daarmee wordt de gehele regeerperiode van koningin Wilhelmina vanaf 1898 toegankelijk voor onderzoek.
Toen de eerste Airbornes op 17 september 1944 op de landingsterreinen bij Renkum en Wolfheze aan de grond kwamen, was het zaak om zo snel mogelijk de Rijnbrug in Arnhem te bereiken. Ieder jaar wordt op de zaterdagmiddag in het herdenkingsweekend deze Race to the Bridge over gedaan met originele Britse legervoertuigen.
De herdenking bij het Air Despatch monument in Oosterbeek, was op 17 september 2023 weer goed bezocht. De Air Despatchers waren de mannen die boven de dropzones de voorraden uit de transportvliegtuigen moesten schuiven. Een gevaarlijk werk want de vliegtuigen vlogen laag en langzaam.
De bekende dichter en prozaschrijver Paul van Ostaijen publiceerde tijdens de Eerste Wereldoorlog tientallen artikelen in het Duitsgezinde dagblad de Antwerpsche Courant.
Al weer heel wat jaren wordt op de vrijdag en zaterdag van het weekend van de herdenking van de Slag om Arnhem in Renkum op de hoek van de voormalige dropzone DZ-X het evenement 'Renkum leeft' gehouden. Tijdens dit evenement is er een herdenking bij het plaatselijke monument, ziin er tal van reenactors met historische voertuigen en worden er para's gedropt.
Op zaterdag 16 september werd de jaarlijkse herdenking bij het monument voor de omgekomen vliegtuigbemanningen van de Slag om Arnhem gehouden. Eerder dit jaar was de adelaar van het monument gestolen. Voor de herdenking was de top van het monument netjes afgewerkt. In 2024 wordt een nieuwe adelaar geplaatst.
In de nacht van 25 op 26 september 1944 trok de Britse 1st Airborne Division zich terug uit de perimeter in Oosterbeek. Langs witte linten liepen de militairen in het donker naar de Rijn waar ze met bootje of zwemmend naar de zuidelijke oever gingen.
Het laatste bemanningslid van een Amerikaanse bommenwerper kan eindelijk in zijn thuisland begraven worden.
De voorzitter van het Canadese Lagerhuis, Anthony Rota, heeft zijn excuses aangeboden voor het eren van een Oekraïner die in de Tweede Wereldoorlog in een SS-eenheid voor nazi-Duitsland vocht.
De VS heeft zeven kunstwerken teruggegeven aan de nazaten van de Joodse kunstverzamelaar Fritz Grünbaum, die in 1941 werd vermoord in concentratiekamp Dachau. De familie van de omgebrachte Joodse cabaretier heeft ruim een kwart eeuw via allerlei rechtszaken geprobeerd om de zeven werken van de Oostenrijkse expressionist Egon Schiele terug te krijgen.
Op vrijdagmorgen 15 september 2023 was de herdenking bij het Airbornemonument 'de Naald' in Oosterbeek. DIt jaar waren de zoon en kleinzoon van generaal Urquhart bij deze ceremonie aanwezig.
Op vrijdag 22 september herdachten het stadsbestuur en vereniging Brigade Piron 2.0 Nete & Aa de bevrijding van Herentals op 23 september 1944 en de burgerslachtoffers die in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog vielen. 79 jaar geleden mocht Herentals, na vier jaar bezetting, de eerste soldaten van de Britse 49e West-Riding Infanterie Divisie (de Polar Bears) verwelkomen op de Grote Markt.
Net als voorgaande jaren werd ook in 2023 de Concertzaal in Oosterbeek tijdelijk een Airborne noodhospitaal. Reenactors lieten de bezoekers tijdens het septemberweekend drie dagen ervaren hoe het er tijdens de Slag om Arnhem in een noodhospitaal aan toe ging.
In 2022 overleed John Bosley, Arnhem veteraan van het 11e bataljon van het Britse Parachute Regiment. Veel recent overleden veteranen van de Slag om Arnhem laten hun as bijzetten op de Airborne begraafplaats. De begraafplaats in Oosterbeek is de enige van de Commonwealth War Graves Commission waar dit mogelijk is.
Het Waasland is woensdag een van zijn laatste oorlogshelden verloren. Théa Verspecht uit Sint-Pauwels, de laatste verzetsstrijdster, is op 97-jarige leeftijd overleden. “We hebben er vrede meegenomen, maar afscheid nemen van je mama doet pijn”, vertelt dochter Christine Thuy.
Op vrijdag 15 september 2023 werd op de Airborne begraafplaats te Oosterbeek een ceremonie gehouden bij het graf van Lance Seargent Edward Morchonowicz van de 8th Company 3rd Battalion of the Polish Independent Parachute Brigade. Het graf had tot kort daarvoor een steen voor een onbekende soldaat.
Op de vrijdagavond in het weekend van de herdenking van de Slag om Arnhem is de herdenking in Arnhem aan de beurt. Dit begint met een bijeenkomst voor genodigden in de Eusebiuskerk. Daarna volgt de ceremonie bij het monument op het Airborneplein, ook wel bekend als de Berenkuil.
Er worden 139 begraafplaatsen en herdenkingsplekken van de Eerste Wereldoorlog aan het voormalige westelijk front in België en Frankrijk bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco. Dat is woensdag beslist tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Werelderfgoedcomité. Voor Vlaanderen gaat het om 27 locaties in de Westhoek.
Op zaterdag 16 september was het bijzonder druk op de Ginkelse Heide bij Ede. De Airborne Luchtlandingen en Herdenking vonden plaats met prachtig weer. Er waren parachutesprongen door Parachute Group Holland uit een originele C47 Dakota. Voor de mass drops werden 8 transportvliegtuigen van verschillende nationaliteiten ingezet.
18 september is voor Eindhoven een bijzondere datum. Het is de dag waarop de stad in 1944 door de geallieerden werd bevrijd. Maandagavond werd dat feit voor de 79e keer herdacht. Een moment dat Eindhovenaar Marc Rademakers (63) prachtig wist vast te leggen.
Op 17 september 2023 werd de jaarlijkse herdenkingsdienst op de begraafplaats in Oosterbeek gehouden. Dit is voor velen het belangrijkste moment van het Airborne weekend. Er waren zes Britse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig. Alleen Geoff Roberts van het 7th Battalion King's Own Scottish Borderers is een Arnhem veteraan.
Paus Pius XII wist al in 1942 dat de nazi's vernietigingskampen gebruikten om mensen te vermoorden, zo blijkt uit een oude brief. Dat is opmerkelijk, omdat het Vaticaan tijdens de oorlog beweerde dat de informatie hierover vaag en ongeverifieerd was.
EINDHOVEN - Sjef van Gestel (94) was een tiener toen de oorlog uitbrak. Zijn achterkleinzoon van elf jaar begon laatst vragen te stellen over die tijd. ,,En wie kan dat nu beter vertellen dan ik? Ik heb het van dichtbij meegemaakt en dat kunnen er niet meer zoveel zeggen.”
EINDHOVEN - Thuis in Engeland werden ze genegeerd. Maar als ze voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven waren, voelden ze zich echte helden. Dochters Fran en Fay van oorlogsveteranen Joe Cattini en Bill Pendell treden in de voetsporen van hun vaders om samen met Eindhoven de oorlog te herdenken.
04-10-1944: Steenbergen wordt bevrijd.
(Foto: U.S. National Archives)