Witt, Fritz

  Geboortedatum:
  25 mei 1908 (Hohenlimburg/Westfalen, Duitsland)
  Overlijdensdatum:
  14 juni 1944 (Caen/Normandië, Frankrijk)
  Nationaliteit:
  Duitse (1933-1945, Duitse Rijk)

  Biografie

  In juni 1943 nam Fritz Witt het bevel op zich van de 12.SS-Panzerdivision "Hitlerjugend".
  Bevorderingen:
  1 oktober 1933: in Dienst
  9 mei 1934: SS-Obersturmführer
  1 juni 1935: SS-Hauptsturmführer
  25 mei 1940: SS-Sturmbannführer
  27 november 1941: SS-Obersturmbannführer
  30 januari 1943: SS-Standartenführer
  1 juli 1943: SS-Oberführer
  20 april 1944: SS-Brigadeführer

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Toegekend op:
  19 september 1939
  Eisernes Kreuz 2. Klasse
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Toegekend op:
  25 september 1939
  Eisernes Kreuz 1. Klasse
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  SS-Sturmbannführer (Majoor)
  Eenheid:
  Kommandeur I. / SS-Infanterie-Regiment „Deutschland“ / SS-Verfügungs-Division
  Toegekend op:
  4 september 1940
  Samenvatting:
  De aanbeveling voor het Ritterkreuz van Witt luidt als volgt:
  SS-Sturmbannführer Witt was een van de eersten die tijdens de campagne in Polen met het Eisernes Kreuz 1 werd onderscheiden. De commandant van I./SS Deutschland en zijn bataljon werden in de avond van 27 mei door 20 Britse tanks, gesteund door infanterie aangevallen vanuit de richting van Estaires. Minstens 10 vijandelijke tanks slaagden erin door te breken naar de positie van het bataljon omdat dat op dat moment geen anti-tankwapens had vanwege het gebrek aan bruggen.
  Het bataljon verdedigde zich met alle beschikbare lichte en zware infanteriewapens zo fanatiek dat de Britten er niet in slagen door de positie te breken. De eenheid stelde 9 vijandelijke tanks buiten gevecht. SS-Sturmbannführer Witt gaf zijn troepen een fraai voorbeeld van onbevreesdheid en de wil tot standhouden. Ze vielen de vijand aan vanuit loopgraven, struiken, gaten in de grond en kelders. Hij vormde de ziel van de verdediging.
  Op 17 juni verdedigde het bataljon zich tegen een numeriek veel sterkere troepenmacht die probeerde door te breken naar het Plateau van Langres bij Arthonnay. Gedurende de nacht van 16 op 17 juni sloegen ze uur na uur Franse aanvallen af, in sommige gevallen in fele man tegen man gevechten. Dit vormde een basis voor het succes van het regiment gedurende de volgende dagen waarin het bijna 20.000 gevangenen maakte.
  Witt leidde de defensie vanuit de voorste linie en speelde een beslissende rol in het uiteenslaan van de gedreven uitgevoerde vijandelijke doorbraak. Aan het westelijk front voerde hij zijn bataljon altijd met uitmuntend leiderschap aan. Tijdens de gevechten in Zeeland was hij de eerste die een oversteek over het Kanaal van Beveland forceerde dat hardnekkig werd verdedigd door een overmacht van Fransen en drong diep in hun stellingen door terwijl hij de Fransen op beide flanken van de doorbraak volledig negeerde. Hij nam ongeveer 1.000 man gevangen.
  Bijzonderheden:
  199e Verlening.
  Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Toegekend op:
  23 juni 1941
  SS-Dienstauszeichnung 4.Stufe (4 Jahre)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Toegekend op:
  23 juni 1941
  SS-Dienstauszeichnung 3.Stufe (8 Jahre)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  SS-Obersturmbannführer
  Eenheid:
  SS-Division "Leibstandarte Adolf Hitler"
  Toegekend op:
  8 februari 1942
  Bijzonderheden:
  Verlening 64/2.
  Deutsches Kreuz in Gold
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  SS-Obersturmbannführer (Luitenant-kolonel)
  Toegekend op:
  16 juli 1942
  Ordinul Steaua Romaniei Officer
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Toegekend op:
  4 september 1942
  Medaille
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  SS-Standartenführer (Kolonel)
  Eenheid:
  Kommandeur SS-Panzer-Grenadier-Regiment 1 „Leibstandarte SS Adolf Hitler“ / Heeresgruppe Süd
  Toegekend op:
  1 maart 1943
  Samenvatting:
  Witt's aanbevelling voor het Eichenlaub bij zijn Ritterkreuz luidt als volgt:
  Ik beveel de commandant van het 1. Panzer-Grenadier-Regiment LSSAH, SS-Standartenführer Fritz Witt aan voor toekenning ven het Eichenlaub bij zijn Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes wegens:
  1. Klidipas: Na de voorwaartse stoot van onze troepen richting het zuiden van Joegoslavië en de oversteek van de Griekse grens bij Florina, kreeg de Leibstandarte tot taak de sterk verdedigde Klidipas te openen dat de verdere opmars van onze pantsertroepen naar het zuiden mogelijk zou maken.
  Door de dappere tussenkomst van de toenmalige commandant van het I bataljon,SS-Standartenführer Witt die onder moeilijke omstandigheden zelf het verzamelgebied van zijn bataljon verkende en er na aankomst van het bataljon in slaagde om de woest en fel vechtende Britten in een harde strijd, die enkele uren duurde, te verslaan. De vijand verloor talloze doden en aanzienlijke hoeveelheden oorlogsmateriaal.
  Door dat succes, dat bereikt werd door het uitstekende en dappere voorbeeld van de commandant die zijn mannen regelmatig aanspoorde om aan te vallen, werd de weg vrijgemaakt voor de succesvolle aanval op het hart van Griekenland. SS-Standartenführer Witt had daarbij een essentieel aandeel in het daarop volgende succes van de campagne tegen Griekenland.
  2. Verovering van Novo-Archangelsk: Op 1 augustus 1941 ontving SS-Standartenführer Witt van General Kempf schriftelijk bevel om Novo-Archangelsk aan te vallen en omdat het een sleutelpositie was, het stevig in handen te krijgen. Na de toepasselijke brede inzet van het bataljon door Witt viel het de veel sterkere vijand onmiddellijk aan. De vijand werd in uren durende huis tot huis gevechten verdreven en Novo-Archangelsk ingenomen. Ondanks de sterkste tegenaanvallen door de vijand bleef de stad behouden. Hiermee werd aan nog een conditie voldaan om de val te sluiten. Witt onderscheidde zich weer door superieur leiderschap en persoonlijke moed.
  3. De oversteek van de Mius: De vijand probeerde de voortzetting van de achtervolging van de in Mariupol verslagen Sovjets te verhinderen met de aanleg van een sterk bruggenhoofd aan de Mius ten westen van Taganrog. Ondanks de sterkste verdediging vanuit sterke en goed aangelegde stelling op de oostelijke oever van de Mius slaagde Witt, in eerste instantie met slechts zwakke troepen, erin om een oversteek over de Mius te maken. Ondanks zeer sterke vijandelijke tegenaanvallen was de vijand niet in staat dit bruggenhoofd te breken. Hiermee schiep SS-Standartenführer Witt de voorwaarden voor het voortzetten van de achtervolging die resulteerde in de verovering van Tagabrog op 17 oktober 1941.
  4. Rostov: De aanval op Rostov liep vast vanwege het uitzonderlijk slechte weer en III. Panzer-Korps ging over op de verdediging. SS-Standartenführer Witt schiep, door het onvermoeide en geplande gebruik van zijn verkenning, de gunstige voorwaarden voor de latere aanval op Rostov. Toen deze aanval op 17 november 1941 begon was het ook Witt die, aan het hoofd van zijn troepen met zijn mannen voorwaarts ging tegen de sterkste vijandelijke weerstand in.
  Toen op 20 november 1941 na felle huis tot huis gevechten de buitenwijken van Rostov werden bereikt, drong Witt met grote snelheid door tot aan de Don aan het hoofd van zijn aanzienlijk verzwakte bataljon en met zijn handjevol mannen vernietigde hij sterke vijandelijke colonnes. Als bekroning van dit succes, in het bijzonder gezien in het licht van de numeriek veel sterkere vijand, slaagde zijn 3. Kompanie erin, nog dezelfde dag een bruggenhoofd aan de Don te vestigen.
  5. Defensieve gevechten ten oosten van Karkov: Tijdens de defensieve gevechten bij Chuguev ten oosten van Karkov presteerden Witt en zijn regiment uitzonderlijk goed. Alle eenheden werden onmiddellijk in de strijd geworpen direct vanuit de aankomststaions. Aan de deskundige leiding in combinatie met zijn eigen meedogenloze actie, is het te danken dat de doorstoot van de zeer sterke en superieure tegenstander in de defensieve sector (32 kilometer breed) die aan het Regiment (met 2 bataljons) was toegewezen een positie aantrof die klaar was voor verdediging. Door tegenstoten vanuit deze defensieve posities werden aan de vijand bloedige verliezen toegebracht en degenen die waren doorgedrongen in de hoofdverdedigingslinie werden gedood.
  6. Merefa: Kampfgruppe Witt kwam naar voren uit het gebied ten oosten van Merefa met als doel de linkerflank van het versterkte SS-Regiment Der Führer, dat op de noordelijke flank van het Russische 6. Garde Cavalerie Corps opereerde, te beschermen. Al op de eerste dag behaalde Witt grote successen met zijn Kampfgruppe en in de loop van de aanval op Taranowka vernietigde hij 3 tanks, 2 gepantserde verkenningswagens en werden 600 Russen gedood.
  In het vervolg van de aanval op Taranowka, dat sterk was bezet door de vijand, werd de stad gezuiverd en de tegenstander teruggeslagen naar het noordelijke deel van Bereka. Samen met het verkenningsdetachement, dat naar het oosten optrok vanuit het gebied rond Jefremowka, speelde SS-Standartenführer Witt een essentiële rol bij het uitroeien van het 6. Garde Cavalerie Corps, waarvan de verbindingen aar achteren ernstig bedreigd werden door de doorstoot naar Bereka.
  Omdat op 20 februari 1943 de Russen met sterke troepen probeerden door het defensieve front van 1. /SS-Infanterie-Regiment LSSAH te breken en door de verovering van Wodolaga de achterkant van de noordflank van het leger te bereiken, was het de verdienste van SS-Standartenführer Witt, die een sector van 20 kilometer breed moest verdedigen met slechts een zeer kleine troepenmacht, dat alle massale aanvallen – gedeeltelijk gesteund door tanks – werden afgeslagen. Toen de tegenstander erin slaagde in de versterking Hf Bulachi ten oosten van Nowaja Wodolaga door te dringen, schraapte Witt de laatste reserves van zijn regiment bijeen en slaagde er met een tegenaanval in de daar doorgedrongen vijand (namelijk sterke eenheden van de 3 regimenten van de 1ste Russische Cavalerie Divise volledig te verslaan.
  Door zijn bekwame leiding over zijn regiment en bijzondere dapperheid tegeover de vijand heeft Witt zich in elk gevecht onderscheiden. Ik vind dat SS-Standartenführer Witt, vanwege zijn duidelijk uitmuntende prestaties omschreven in het voorafgaande rapport, in aanmerking komt voor de hoge onderscheiding met het Eichenlaub voor zijn Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes.
  Bijzonderheden:
  200e Verlening.
  Ritterkreuz mit Eichenlaub

  Bronnen

  Foto