De website is nu nog groter en beter geworden! WW2Awards.com is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu zijn de secties Personen en Onderscheidingen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Hoffmeister, Bertram Meryl "Bert"

Geboortedatum:
15 mei 1907 (Vancouver/Brits-Columbia, Canada)
Overlijdensdatum:
4 december 1999 (Vancouver/Brits-Columbia, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
The Seaforth Highlanders of Canada, 2nd Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division (The Seaforth Highlanders of Canada, 2nd Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division)
Samenvatting:
Aanbeveling:
Tijdens de twee dagen van gevechten op 27 en 28 juli 1943 om Agira op SiciliŽ in te nemen droegen de Seaforth Highlanders of Canada de grootste last van de gevechten.
Onder de inspirerende leiding van Lieutenant-colonel Hoffmeister vocht het bataljon zich onder zeer zware tegenstand een weg naar voren.
Het doel van het bataljon was het veroveren van een hoog terrein dat de stad volkomen beheerste. Tijdens de laatste gevechten om dit doel waren de verbindingen moeilijk. Lieutenant-colonel Hoffmeister werkte zich met volledige minachting voor eigen veiligheid van compagnie naar compagnie en hoewel onder zwaar vuur leidde hij persoonlijk de aanval op de vijandelijke stellingen.
Zijn kalmte, zijn vastberadenheid en persoonlijke moed onder vuur vormden een inspiratie voor alle rangen onder zijn commando.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Brigadier (Brigade Generaal)
Eenheid:
2nd Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division (2nd Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division)
Samenvatting:
Aanbeveling:
Bij het aanbreken van de dag op 9 december 1943 zette 2 Canadian Infantry Brigade, gesteund door 1 Canadain Armoured Brigade de opmars voort door het bruggenhoofd aan de Moro tegen vastberaden vijandelijke weerstand in. De gevechten gingen gedurende de hele periode tussen 9 en 12 december door.
Gedurende deze periode vocht Brigadeer Hoffmeister vaardig en vastberaden met zijn brigade. Hij bevond zich voortdurend tijdens langere perioden ver vooruit onder zwaar vuur. Zijn persoonlijke voorbeeld van kalmte en moed onder dit zware vuur vormde een inspiratie voor allen met wie hij in contact kwam en was een belangrijke factor voor het slagen van de operatie.
Bijzonderheden:
Deze medaille is verkregen in de vorm van een gesp voor op het lint van de eerste medaille.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major-General (Generaal-majoor)
Eenheid:
5th Canadian Armoured Division
Samenvatting:
Aanbeveling:
Het bevel voerend over een Armoured Division die nog nooit als geheel in actie was geweest, leidde hij die met de grootste vastberadenheid en succes. Met zijn voortdurende aanwezigheid in de voorste gelederen, onder vuur van granaten en kleine wapens boezemde hij bij allen vertrouwen in en een gezonde aanvalsgeest zodat de divisie tussen 24 en 30 mei uit de Hitler linie brak, de oversteek over de rivieren de Melfa en de Liri forceerde, drie dorpen veroverde, vele tanks en zelf-rijdend geschut uitschakelde, veel vijanden gevangen nam of doodde en in totaal 35 kilometer oprukte, de vijand voor zich uit drijvend.
Bijzonderheden:
Deze medaille is verkregen in de vorm van een tweede gesp voor op het lint van de eerste medaille.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major-General (Generaal-majoor)
Eenheid:
5th Canadian Armoured Division
Samenvatting:
Aanbeveling:
Onder Generaal Hoffmeisterís briljante leiding bracht de 5 Canadian Armoured Division de eerste doorbraak door de Gothen linie tot stand en veroverde de sleutelpositie, de stad Montecchio. Deze volgehouden actie was een van de belangrijkste bijdragen aan de uiteindelijke doorbraak door de Gothen Linie.
Het lijdt geen twijfel dat deze uitmuntende successen behaald door de 5 Canadian Armoured Division tijdens alle operaties in hoge mate te danken zijn geweest aan de goede leiding, de tomeloze energie en de voortvarendheid getoond door Generaal Hoffmeister.
Commander of the Order of the British Empire (CBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major-General (Generaal-majoor)
Companion of The Most Honourable Order of the Bath (CB)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major-General (Generaal-majoor)
1939-1945 Star
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major-General (Generaal-majoor)
Italy Star
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major-General (Generaal-majoor)
Eenheid:
5th Canadian Armoured Division
Toegekend op:
8 december 1945
Samenvatting:
Aanbeveling:
Op 14 april 1945 kreeg de 5 Canadian Armoured Division opdracht uit te breken uit het bruggenhoofd bij Arnhem en door te stoten naar het IJsselmeer, een afstand van 60 kilometer en de vijandelijke weerstand tegen de 1st Canadian Infantry Division bij Apeldoorn af te snijden. Als gevolg van Major-General Hoffmeisterís organisatie werd de divise uit zijn legeringsgebied overgeplaatst naar het verzamelgebied, een afstand van 18 kilometer over de Rijn en lanceerde een geslaagde aanval binnen 16 uur.
Vanaf het begin van de operatie tot aan het einde toonde de divisie een groot bvermogen van beweging, trok krachtig en vastberaden zonder oponthoud naar voren; een gevolg van de uitmuntende leiding en controle van de divisiecommandant.
Gedurende het hele gevecht, dat gevoerd werd met twee ongedekte flanken hield Major-General Hoffmeister zich voortdurend volledig op de hoogte van de situatie door persoonlijk contact te houden met de voorste eenheden. Deze bezoeken aan de voorste eenheden werden met groot persoonlijk gevaar afgelegd omdat vijandelijke weerstandsnesten, die waren gepasseerd bewegingen in de achterhoede voortdurend hinderden waardoor een aantal verliezen werden veroorzaakt.
Om de volledige controle over het gevecht te behouden legde Major-General Hoffmeister zijn hoofdkwartier ver naar voren, zo ver dat het op een bepaald moment acht uur lang onder intens vuur van kleine wapens en mortieren lag, in combinatie met een aanval door infanterie. Tijdens deze plaatselijke actie maakte zijn hoofdkwartier ongeveer 100 gevangenen en doodde ongeveer48 vijanden die in en rond de commandogroep waren doorgedrongen.
Tijdens de operatie werden meer dan 2000 gevangenen gemaakt en een geschat aantal van 600 gedood ten koste van minder dan 250 verliezen aan eigen kant; in een periode van 72 uur rukten ze in voortdurend contact met de vijand 72 kilometer op; een groot aantal vijandelijke voertuigen en 184 vijandelijker kanonnen werd vernietigd of buitgemaakt. Dit succes was alleen te danken aan de bezielende leiding van Major-General Hoffmeister en de duidelijke leiding die hij gaf als gevolg van zijn grondige kennis van de situatie, verkregen door onverschrokken bezoeken aan de voorste troepen en de gedurfde vestiging van zijn hoofdkwartier.
Deze actie verlichtte de druk op de 1st Canadian Infantry, garandeerde hun succes bij de ontzetting van Apeldoorn en voltooide met succes de eerste fase van de operaties van 1 Canadian Corps bij het zuiveren van zuidwest Nederland van vijanden. Dit briljante optreden van Major-General Hoffmeister, die meer dan een jaar het commando over 5 Canadian Armoured Brigade heeft gevoerd, volgt op een aantal knappe acties van zijn divisie op het strijdtoneel van de centrale Middellandse Zee.
Bijzonderheden:
Koninklijk Besluit no. 2, 8 december 1945.
Canada Gazette van 22 December 1945.
Grootofficier in de Orde van Oranje Nassau (ON.2)

Bronnen

Foto