TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Earnest, Albert Kyle "Bert"

Geboortedatum:
1 april 1917 (Richmond/Virginia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
27 oktober 2009 (Virginia Beach City/Virginia, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 7. Rij: GG. Graf: Column 4-4.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Ensign (Adelborst)
Eenheid:
Torpedo Squadron 8 (VT-8), U.S.S. Saratoga (CV-3), U.S. Navy
Toegekend op:
maart 1943
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom bij operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een torpedovliegtuig van de marine van Torpedo Squadron EIGHT (VT-8) op Naval Air Station Midway tijdens de luchtslag om Midway tegen vijandelijke Japanse troepen op 4 juni 1942. Tijdens de eerste aanval op een vijandelijke carrier van de Japanse invasievloot begon Ensign Earnest zijn aanval onder verwoestend vuur van vijandelijke jagers en luchtafweer. Zijn loyale plichtsbesef en zijn totale minachting voor eigen veiligheid bij het aanvallen van een veel sterkere vijand kwamen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse marine.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 312
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Ensign (Adelborst)
Eenheid:
Torpedo Squadron 8 (VT-8), Naval Air Station Midway, Naval Air Stations, U.S. Navy
Toegekend op:
maart 1943
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom op operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een torpedovliegtuig van de marine van Torpedo Squadron EIGHT (VT-8) op Naval Air Station Midway tijdens de luchtslag om Midway tegen vijandelijke Japanse troepen op 4 juni 1942. Nadat hij zonder dekking een aanval had gedaan onder uiterst sterke tegenstand van vijandelijke jagers en luchtafweer vloog Ensign Earnest, zelf gewond en zijn schutter gedood, terug naar de basis in een toestel doorzeefd met kogels en granaten. Doordat zijn kompas en bomdeuren niet meer werkten, een wiel van zijn landingsgestel niet uitklapte en zijn hoogteroer was weggeschoten, was hij gedwongen, door knap gebruik te maken van zijn trimkleppen, ongeveer 320 kilometer naar Midway terug te vliegen waar hij een geslaagde landing op één wiel maakte. Omdat hij zich volledig bewust was van het onschatbare belang, het gevechtspotentieel van een tot dusverre ongetest vliegtuig vast te stellen hield Ensign Earnest hardnekkig vol ondanks grote gevaren en lichamelijk ongemak. Zijn grote moed en opmerkelijke vaardigheid in het omgaan met zijn gehavende toestel kwamen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse marine.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 312 (Gold Star op het lint van de eerste medaille)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Ensign (Adelborst)
Eenheid:
Torpedo Squadron 8 (VT-8), U.S.S. Saratoga (CV-3), U.S. Navy
Toegekend op:
juni 1943
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom bij operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een torpedovliegtuig van de marine van Torpedo Squadron EIGHT (VT-8) aan boord van de U.S.S. Hornet (CV-8) in actie op 16 en 22 september en van 9 tot 12 oktober 1942 boven de Solomoneilanden. Als onderdeel van een samengestelde aanvalsgroep die een aanval deed op vijandelijke oppervlakte eenheden op ongeveer 240 kilometer van Guadalcanal, droeg Lieutenant j.g. Earnest bij aan het plaatsen van een treffer met een torpedo op een Japanse kruiser.
Op 22 september, samen met twee andere torpedovliegtuigen deed hij in glijvlucht een aanval op vijandelijke installaties op Kaap Esperanza. Op 9 oktober, in een aanvalsgroep op 225 kilometer noordwest van Guadalcanal plaatste hij een voltreffer op een zware kruiser die daardoor werd uitgeschakeld. Op 10 en 12 oktober nam hij deel aan luchtaanvallen op Japanse marineschepen met als gevolg nog een treffer op een vijandelijk oorlogsschip ongeveer 265 kilometer van Guadalcanal. Zijn koelbloedige moed en zijn loyale plichtsbesef, volgehouden tegenover groot gevaar kwamen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse marine.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 315 (Tweede Gold Star op het lint van de eerste medaille)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Gold Star in lieu
Air Medal (AM)

Bronnen