Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Oldendorf, Jesse Barett "Oley"

Geboortedatum:
16 februari 1887 (Riverside/CaliforniŽ, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
27 april 1974 (Portsmouth/Virginia, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Bevorderingen:
?: Commander;
?: Captain;
31 maart 1942: Rear Admiral;
15 september 1944: Vice Admiral;
september 1948: Admiral.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Eenheid:
U.S.S. Louisville (CA-28), Cruiser Division 4, U.S. Navy
Toegekend op:
april 1945
Voordracht:
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed en opmerkelijk dienstbetoon in het kader van zijn beroep van Allied Support Force Commander in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de Straat van Surigao tijdens de Slag om de Golf van Leyte op de Filippijnen in de nacht van 24 op 25 oktober 1944. Rear Admiral Oldendorf bond de strijd aan met een sterk eskader van de Japanse vloot, bestaande uit slagschepen, kruisers en destroyers en vernietigde tijdens een korte maar beslissende actie bijna de hele vijandelijke eenheid. Vluchtende restanten werden dicht op de hielen gezeten door eenheden van zijn commando die met hulp van vliegtuigen de vernietiging ervan voltooiden. Zijn persoonlijke moed, vastberadenheid en doorzettingsvermogen vonden hun weerslag in het uitmuntende optreden van de troepen onder zijn commando dat resulteerde in een briljante maritieme overwinning en onmeetbare schade aan de vijand. Rear Admiral Oldendorfís grote professionale vaardigheden, zijn krachtige leiding en moedig plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine."

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 337 (April 1945).

Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Vice Admiral (Vice-admiraal)
Eenheid:
Battleship Squadron 1, U.S. Navy
Toegekend op:
2 juli 1948
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
"Voor uitzonderlijk verdienstelijke en onderscheidende diensten aan de regering van de Verenigde Staten, in een plicht van grote verantwoordelijkheid als commandant, Battleship Squadron ONE, tijdens de landingen aan de Lingayen Golf, Filippijnse eilanden en daaropvolgende acties van 1 januari tot 15 februari 1945."

Department of the Army, General Orders No. 46
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika van 2 maart tot 2 juli 1942 als commandant van alle troepen op Aruba en CuraÁao en van 2 juli 1942 tot 19 april 1943 als commandant Sector Trinidad, Caraibisch grensgebied en commandant van de marinebasis op Trinidad. Met vertoon van leiderschap, inzicht en plichtsbesef droeg Schout-bij-Nacht Oldendorf in hoge mate bij aan de inzet door oppervlakte eenheden van de Marine en gecombineerde Landmacht en Marine vliegtuigen voor duikbootbestrijding toegewezen aan de Sector Trinidad in het gebied. Bovendien was hij verantwoordelijk voor de bescherming van konvooien en andere vitale scheepvaart tijdens oorlogsoperaties; hij droeg aanzienlijk bij aan de ontwikkeling en toepassing van tactieken voor de bestrijding van de dreiging door duikboten en coŲrdineerde en leidde de inspanningen die leidden tot een opmerkelijke verbetering van de efficiŽncy van havens en het verminderen van oponthoud voor schepen in de haven van Trinidad.
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als commandant van Fire Support Groups tijdens de aanval op en de verovering van de door de Japanners bezette eilanden Saipan en Tinian van 14 juli tot 1 augustus 1944 en voor zijn deelname aan het bombardement op Guam in dezelfde periode. Schout-bij-Nacht Oldendorff toonde uitzonderlijke deskundigheid bij de organisatie, training en leidng van zijn troepen en met zijn acties droeg hij aanzienlijk bij aan het succes van de hele operatie. Eenheden onder zijn commando waren zeer succesvol bij het bombarderen van al hun doelen met alle typen geschut. Zijn voortdurende persoonlijke moed, vastberadenheid en opmerkelijke leiding kwamen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.

Tweede DSM als Gold Star op lint ontvangen
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Vice Admiral (Vice-admiraal)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika tijdens de twee grootste amfibische operaties tot dan toe in de zuidwestelijke Paciufic. Vice-admitraal Oldendorf diende als Commander Bombardment and Fire Support Group voor de invasie van Leyte op 20 oktober 1944. Hij leidde het bombardement op vijandelijke kustbatterijen zo effectief dat de landingen met slechts een minimum aan verliezen konden worden uitgevoerd. Hij diende als Officer Tactical Command tijdens de slag om de Straat van Surigao op 25 oktober 1944. Dankzij zijn uitmuntende plan van aanpak en de deskundigheid van zijn leiding werd een verpletterende slag toegebracht aan de Japanse aanvalsmacht. Vice-admiraal Oldendorf diende ook deskundig als Commander Bombardment and Fire Support Group tijdens de invasie van de Golf van Lingayen op 9 januari 1945. Hij coŲrdineerde vaardig de operaties van alle eenheden onder zijn commando. Hij leidde de verdediging van scheepvaart in de haven tegen zware vijandelijke luchtaanvallen. De opmerkelijke uitvoering van zijn taken tijdens deze vitale operaties, kwam overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Derde DSM als tweede Gold Star op lint ontvangen
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika tijdens de aanval op en de de bezetting van de door de vijand bezette eilanden Roi en Namur in de Kwajaleinatol en de Marshalleianden in de Eniwetokatol. Hij leidde de Fire Support Group die de door de vijand bezette eilanden bombardeerde tijdens de landingsfase van elke operatie. In nauwe wateren manoeuvreerde hij de schepen van zijn groep nauwkeurig tot dichtbij bekende ondiepten en leverde vuursteun waardoor de vijandelijke tegenstand voor onze troepen tot een minimum werd gereduceerd. Zijn persoonlijke leiding en knappe omgang met zijn schepen, in combinatie met een grondige kennis van de problemen van vuurondersteuning bij amfibische operaties droegen in hoge mate bij aan de succesvolle verovering van de eilanden Roi en Namur en de Eniwetokatol. Zijn optreden kwam overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Vice Admiral (Vice-admiraal)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als Commander Fire Support Group tijdens de aanval op de sterk verdedigde en door de Japanners bezette eilanden Peleliu en Angarur van 12 tot 30 september 1944. De Fire Support Group had opdracht gekregen tot het vegen van mijnen, het opruimen van onderwaterobstakels en het bombarderen van de kust ter voorbereiding op de landing. Al deze operaties werden uitgevoerd onder voortdurende dreiging van vijandelijk vuur en soms onder echt vuur. Door het leveren van ondersteuning van dichtbij aan het vegen van mijnen en opruimen van onderwaterobstakels maakte Admiraal Oldendorf het voltooien van deze gevaarlijke opdrachten mogelijk. Onder zijn leiding was het kustbombardenent, het zwaarste in de Pacific tot dan toe, uitzonderlijk nauwkeurig met verwoestende gevolgen voor de kustverdediging van de vijand. De persoonlijke moed van Admiraal Oldendorf, zijn intelligente leiding over zijn troepen en zijn inspirerende leiding vormden een opmerkelijke bijdrage aan het succes van een belangrijke operatie voor onze offensie tegen de vijand op dit strijdtoneel. De uitvoering van zijn plichten kwam overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Tweede LoM als Gold Star op lint en Combat V device ontvangen.
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Tweede PH als Gold Star op lint ontvangen
Purple Heart

Bronnen