TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Taylor, Edmund Battele

Geboortedatum:
4 april 1904 (Chicago/Illinois, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
30 april 1973 (Virginia Beach City/Virginia, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Duncan (DD-485), U.S. Navy
Toegekend op:
21 januari 1943
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Duncan (DD-485) in actie tegen vijandelijke Japanse troepen bij het eiland Savo tijdens de slag om Kaap Esperanza in de nacht van 11 op 12 oktober 1942. Hoewel zijn schip door een vijandelijk bombardement zware schade had geleden, lanceerde Lt Cdr Taylor, door knap te manoeuvreren. met succes een aantal torpoedo’s waarmee hij bijdroeg aan het tot zinken brengen van een Japanse kruiser. Hij liet het geschut van de Duncan voortdutend vuren en toern het schip uiteindelijk buiten gevecht werd gesteld nam hij tot het uiterste alle maatregelen nodig om de branden te blussen en zware schade te repareren. Zijn dappere leiding en moedig optreden kwamen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.
Navy Cross
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Toegekend op:
11 mei 1966
DSM
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regeing van de Verenigde Staten als commandant van het FIFTH Naval District en commandant van de Amerikaanse marinebasiss in Norfolk, Virginia, in de periode van 12 november 1963 tot 30 april 1966. Schout-bij-nacht Taylor, een dynamisch leider en bestuurder, zorgde ervoor dat de activiteiten aan de wal steeds gericht waren op maximale steun aan de operationele eenheden waardoor die konden voldoen aan hun vele en gevarieërde operationele verplichtingen met betrekking tot de verdediging van de Verenigde Staten en de vrije wereld. Met zijn aanzienlijke bijdrage aan de groei, de training en het leiderschap en de toegenomen paraatheid van de marine reserve binnen het FIFTH Naval District, verhoogde hij het moreel en het welzijn van het marinepersoneel en hun verwanten door het beschermen van hun rechten en voordelen en door de sterke uitbreiding van de ontspanningsmogelijkheden binnen het Tidewater gebied. Schout-bij-nacht Taylor heeft door zijn uitzonderlijke professionele competentie en grote begrip voor de dagelijkse zaken een onbetaalbare bijdrage geleverd aan het prestige van de marine bij zowel ambtenaren als burgers binnen het FIFTH Naval District en heeft niet te onderschatten steun geleverd aan de opperbevelhebber van de Amerikaanse Atlantische vloot. Zijn opmerkelijke prestaties pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse marine.

Board Serial 1514
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Destroyer Squadron 54, U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als commandant van destroyer eskader 45, met de U.S.S. Fullam als vlaggenschip tijdens operaties tegen de vijandelijke Japanse vloot in de eerste slag om de Filippijnse Zee op 19 en 20 juni 1944. Hij fungeerde met zijn eskader als bescherming voor Task Group 58.7, de speerpunt van vijf Task Groups die samen Task Force 58 vormden. Captain Taylor zette voortdurend de schepen van zijn groep in voor maximale bescherming van de snelle slagschepen en kruisers die werden bedreigd door golf na golf vijandelijke torpedobommenwerpers. Onder zijn vaardige leiding slaagden de escorteurs erin de aanstormende Japanse formaties uiteen te slaan door torpedovliegtuigen te vernieitigen en te verdrijven die op de kapitale schepen af gingen en terwijl ze zelf de volle kracht van felle luchtaanvallen ondergingen, ononderbroken defensief vuur gaven op duikbommenwerpers die zich op de destroyers concentreerden met als resultaat dat de vijand zware verliezen aan toestellen leed, vergeleken met slechtrs minimale schade aan een klein aantal van onze eigen schepen. Captain Taylor, moedig, krachtig en onwankelbaar in zijn plichtsbesef, leidde de operateis van zijn eskader met briljante tactische deskundigheid tijdens deze historische slag; daartmee droeg hij bij aan de verpletterende nederlaag van de vijand en aan de strategische bescherming tegen vijandelijke tussenkomst in Operatie Saipan die gelijktijdig plaatsvond. Met zijn standvastige leiding tegenover zware tegenstand hield hij de beste tradities van de Amerikaanse marine hoog.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Toegekend op:
29 juni 1944
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen vam opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten als commandant van een eskader destroyers, opererend in de zuidelijke Pacific van 1 november tot 31 december 1943. In die periode begeleidde het eskader van Commander Taylor troepentransporten naar Bougainville, voerde een verwoestend bombardement uit op vijandelijke kustinstallaties en sloeg twee zware luchtaanvallen op de Task Force af. Met zijn uitmuntend zeemanschap en scherpe inzicht was hij direct verantwoordelijk voor het succes van elke actie. Zijn briljante leiding gedurende een periode van intensieve strijd droegen in hoge mate bij aan ons succes tijdens de campagne op Bougainville en aan het verslaan van de vijand in de zuidelijke Pacific. Zijn dappere optreden was steeds in overeenstemming met de beste tradities van de Amerikaanse marine.

Commander South Pacific: Serial 001516 (Combat V device)
Legion of Merit - US Military
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Eenheid:
Antisubmarine Warfare Forces, U.S. Atlantic Fleet, U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen vam opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van februari 1960 tot november 1963 als commandant onderzeebootbestrijding van de Amerikaanse Atlantische vloot. Tijdens de Cuba crisis in oktober 1962 reageerde Schout-bij-nacht Taylor snel en effectief door het opzetten van waarneming van activiteiten van het Sovjet blok in de Caraiben. Met inzet van detectieapparatuur aan boord van schepen en vliegtuigen onderhielden zijn troepen voortdurende bewaking van alle activiteiten van het Sovjet blok in het hele Atlantische gebied terwijl hij ASW bescherming bleef bieden aan de schepen in quarantaine. De efficiëncy van zijn eenheden bleek een uiterst formidabel afschrikwekkend middel te zijn tegen de clandestiene inzet van duikboten tegen de blokkade. Schout-bij-nacht Taylor was bijzonder effectief in het bereiken van doelmatige en zeer vriendschappelijke relaties met onze Canadese bondgenoten op het gebied van bevelvoering met als doel dat onze ASW eenheden elkaar konden aanvullen en als een geheel optreden. Zijn inspirerende leiding, zijn professionele competentie en plichtsbesef kwamen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse marine.

Gold Star & Combat V device
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Aanbeveling:
Wegens opmerkelijke prestaties in actie tegen de vijand, operend in de Bismarckarchipel in de nacht van 24 op 25 februari 1944. Commander Taylor leidde zijn schepen door wateren, gecontroleerd door de vijand in een verwoestende nachtelijke aanval en bombardement op Japanse installaties in de buurt van Rabaul. Ondanks de aanwezigheid van vijandelijke kustbatterijen en mogelijke mijnenvelden leidde hij de aanval van korte afstand met als gevolg zware schade aan bevoorradingsdepots en muniutieopslagplaatsen. Dank zij zijn uitmuntende zeemansschap en vaardige uitvoering van de aanval, liep geen enkel van zijn schepen schade op.

Met Combat V device
Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen