TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Arnold, Henry Harley "Hap"

Geboortedatum:
25 juni 1886 (Gladwyne/Pennsylvania, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
15 januari 1950 (Sonoma/California, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 34. Graf: 44-A.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Henry Harley "Hap" Arnold leerde het vliegen van de gebroeders Whright in 1911. Korte tijd later werd hij toegewezen aan de luchtvaart divisie van de verbindingsdienst. Hij was Chief of the Air Corps van 1938 tot 1940, toen hij Deputy Chief of Staff Army for Air Matters werd. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Arnhold Chief of Staff of the U.S. Army Air Forces en in 1944 werd hij gepromoveerd tot General of the Army. Na het ontstaan van de luchtmacht als een apart onderdeel van de Amerikaanse krijgsmacht werd Arnhold General of the Air Force in juni 1949.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Toegekend op:
1937
Aanbeveling:
Wegens buitengewone prestaties in de lucht als piloot en gezagvoerder van een squadron met 10 bommenwerpers van Washington D.C. naar Fairbanks, Alaska en terug van 19 juli tot 20 augustus 1934. Met zijn onvermoeibare energie, onbevreesd leiderschap en buitengewoon professionele vaardigheden leidde en voltooide hij een vlucht van 29.000 kilometer uitzonderlijk gevaarlijk vliegen, inclusief een non stopvlucht van Juneau, Alask naar Seattle, Washington, een afstand van 1.500 kilometer boven zee in uiterst slecht weer zonder verliezen aan personeel of materiaal. Hiermee toonde hij met succes de mobiliteit van de luchtmacht aan en om voor het Army Air Corps nieuwe records te vestigen in luchtfotografie en het vliegen van lange afstanden in grote formaties.

War Department, General Orders No. 1
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant General (Luitenant-generaal)
Eenheid:
Chief of Staff, Headquarters, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
oktober 1942
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke prestaties bij de uitvoering van taken met grote verantwoordelijkheid als hoofd van het Air Corps van 29 september 1938 tot 31 mei 1941, als plaatsvervangend Chef Staf voor Luchtvaart van 29 november 1940 tot 8 maart 1942 en als hoofd van het Army Air Corps van 20 juni 1941 tot 8 maart 1942. Hij voerde de taken die door de dienst werden vereist tijdens de moeilijkste periode in de geschiedenis van het luchtwapen op voorbeeldige manier uit. Tijdens deze periode werd voor het Air Corps een programma van uitbreding en inkoop opgesteld waarbij het luchtmachtpersoneel met meer dan het tienvoudige werd uitgebreid en het aantal vliegtuigen evenredig toenam. Een programma van uitbreding en inkoop van deze omvang vereiste een uitvoerige planning, de uitvoering vereiste opmerkelijke deskundigheid, vooruitzicht en leiderschap, dat alles werd door General Arnold op een hoog niveau getoond. Hij bracht deze hoge kwalteit van leiderschap, die in deze periode zo hard nodig was, op iedereen over.

War Department, General Orders No. 51
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
General (Generaal)
Eenheid:
Chief of Staff, Headquarters, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
maart 1943
Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
General (Generaal)
Eenheid:
Chief of Staff, Headquarters, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
1943
"Voor zijn organisatie en leiderschap van de Army Air Forces over de hele wereld."
Robert J. Collier Trophy
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
General of the Army (Veldmaarschalk)
Toegekend op:
25 oktober 1945
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke prestaties bij de uitvoering van taken met grote verantwoordelijkheid als commandant van de Army Air Forces tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan hem viel de missie toe, de Amerikaanse luchtmacht op te bouwen voor een wereldoorlog waarin overwinning of nederlaag afhingen van overwicht in de lucht. Hij vervulde deze missie op een manier die de vijanden van deze natie overweldigde en haar bondgenoten ontzag inboezemde. Hij smeedde het productiviteitswonder van de burgerluchtvaartindustrie, een deskundige militaire kern en 2.000.000 Amerikaanse soldaten samen tot een onoverwinnelijk en ongeëvenaard wapen van vernietiging dat samenwerkte met onze land- en zeestrijdkrachten om de As mogendheden te vernietigen. Als lid van de Amerikaanse Gezamenlijke Chefs van Staven en de Britse Gecombineerde Chefs van Staven hielp Generaal Arnold de strategie te bepalen en de middelen van de winnende Geallieerde strijdkrachten te sturen. Zijn ruime kennis van de inzet van het luchtwapen was van grote waarde voor het overleg van de Chefs van Staven. Van ontwerp tot uitvoering, Generaal Arnold leidde de machtigste luchtmacht uit de geschiedenis. Geen enkele factor van de grote overwinningen van de Geallieerden was belanrijker dan de vernietiging van het vermogen van Duitsland en Japan een moderne technologische oorlog te voeren. De precisie aanvallen op lange afstand, uitgevoerd door massale luchtkracht, die dit doel bereikten waren het product van zijn genialiteit. Tegelijkertijd leidde Generaal Arnold de training en uitrusting van de Amerikaanse tactische luchtmacht zodanig dat toen de driedimensionale gevechten van de Tweede Wereldoorlog begonnen, zijn jagers en bommenwerpers klaar waren om de lucht van de vijand te doorklieven en zijn verplaatsingen aan de oppervlakte te verhinderen. Tijdens de groei van het luchtwapen verhoogde Generaal Arnold voortdurend het effect van haar activiteiten met fantasierijke concepten betreffende de inzet van het luchtwapen bij strategie en tactiek en door het ontwikkelen van krachtige nieuwe wapens. De uiterst opmerkelijke prestaties van Generaal Arnold en zijn loyale bijdragen in dienst van zijn land strekken hem en de luchtmacht van de Verenigde Staten tot de hoogste eer.

War Department, General Orders No. 92 (Bronze Oak Leaf Cluster in lieu)
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
General of the Army (Veldmaarschalk)
Toegekend op:
26 juni 1946
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten als bevelvoerend generaal van de Army Air Forces in de periode vasn maart 1942 tot april 1944. Generaal Arnold leidde de activiteiten in de lucht tijdens de wereldomvattende oorlog van deze natie tegen Duitsland en Japan. Onder zijn leiding groeide het luchtwapen uit van 22.000 officieren en manschappen met 3.900 vliegtuigen tot 2.500.000 man en 75.000 vliegtuigen. Begin 1943 maakte Generaal Arnold een reis van ruim 56.000 kilometer door Noord-Afrika, het Midden Oosten, India en China en woonde de Casablanca conferentie bij. De uiterst opmerkelijke prestaties van Generaal Arnold strekken hem en de luchtmacht van de Verenigde Staten tot de hoogste eer.

G.O. 61 (Tweede Bronze Oak Leaf Cluster op het lint van de eerste medaille.)
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
General of the Army (Veldmaarschalk)
Eenheid:
U.S. Army Air Force
Toegekend op:
14 december 1946
Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau (ON.1)

K.B. nr 2.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
General of the Army (Veldmaarschalk)
Legion of Merit - US Military

Bronnen

Foto