De website is nu nog groter en beter geworden! WW2Awards.com is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu zijn de secties Personen en Onderscheidingen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Sperrle, Hugo

Geboortedatum:
7 februari 1885 (Ludwigsburg, Duitsland)
Overlijdensdatum:
2 april 1953 (München, Duitsland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Duitse Rijk)

Biografie

Hugo Sperrle (7 februari 1885 in Ludwigsburg – 2 april 1953 in München) was een Duitse officier en op het laatst generaal-veldmaarschalk van de Luftwaffe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij opperbevelshebber van de Luftflotte 3.

Tijd voor de oorlog
Al begin 1934 werd in het geheim een begin gemaakt met de opbouw van de nieuwe Duitse Luftwaffe; Sperrles vaardigheden en kennis werden in dit gebied gebruikt doordat hij tot commandant van de eerste vlieger-divisie werd benoemd. Op 1 oktober promoveerde Sperrle en werd hij generaal-majoor. Als commanderende generaal en bevelshebber in Luftkreis V werd hij naar München verplaatst. Sperrle nam deel aan de Spaanse burgeroorlog als eerste commandant van het legioen Condor. Na zijn terugkeer uit Spanje werd Sperrle op 1 november gepromoveerd tot generaal van de vliegers. Op 1 april 1938 nam hij het bevel van het Luftwaffen-Gruppenkommando III in München over.

Tweede Wereldoorlog
Met het begin van Tweede Wereldoorlog werd hij vanuit het Luftwaffen-Gruppenkommando III verplaatst naar de Luftflotte 3. Na de overwinning over Frankrijk hoorde Sperrle bij de generaals die op 19 juli gepromoveerd werden tot generaal-veldmaarschalken. Na de luchtslag om Engeland 1940/41 bleven in het westen relatief zwakke vliegkrachten vanwege de aanval op de Sovjet-Unie over. Deze vliegkrachten schaarden zich onder Sperrles derde Luftflotte.

Op de D-Day van de geallieerde invasie 6 juni 1944 kwamen er 400 vliegtuigen onder Sperrles macht, waarvan minder dan de helft daadwerkelijk ingezet kon worden. De mogelijkheid om deze tegen de geallieerden in te zetten was er dus ook amper. Hitler begon zich aan Sperrle te ergeren wat er toe leidde dat hij in 1944 werd ontslagen en tot het einde van de oorlog niet opnieuw werd ingezet.

Tijd na de oorlog
Na de oorlog was Sperrle één van de veertien aangeklaagden in het proces tegen het oppercommando van de Wehrmacht. Hij was één van de twee aangeklaagden die uiteindelijk werd vrijgesproken. Na zijn vrijspraak eindigde ook een proces tegen hem voor de Spruchkammer in München in juni 1949. Daarna leefde Sperrle een teruggetrokken leven in Thaining bij Landsberg am Lech. Op 2 april stierf hij aan darmkanker terwijl hij een operatie in een ziekenhuis in München onderging. Hij werd eerst in Thaining begraven. Op initiatief van de Ordensgemeinschaft der Ritterkreuzträger werd hij verplaatst naar het soldatenkerkhof Schwabstadl in de buurt van het militaire vliegveld Lechfeld.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
General der Flieger
Eenheid:
Condor Legion
Toegekend op:
4 juni 1939
Spanienkreuz, Gold mit Schwertern und Brillianten
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Bijzonderheden:
Met Diamanten
Medalla Militar Individual de España
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
19 november 1937
Gemeinsames Flugzeugfuhrer-Beobachter Abzeichen mit Brillianten
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
General der Flieger (Luitenant-generaal-vlieger)
Eenheid:
Oberbefehlshaber, Luftflotte 3, Luftwaffe
Toegekend op:
17 mei 1940
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen

Foto