TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boll, Gerrit Jacobus "Jaap"

Geboortedatum:
4 november 1920 (Utrecht, Nederland)
Overlijdensdatum:
15 december 2015 (Ewijk, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Verzet Noord-Holland
Toegekend op:
31 maart 1952
Voordracht:
"Heeft zich in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden onderscheiden en daarmede het belang van het Koninkrijk gediend als lid ener illegale organisatie in Noord-Holland, waar hij in de nacht van 26 op 27 september 1944, nadat enige dagen tevoren een poging van andere verzetslieden was mislukt, op zeer gedurfde wijze een door de Duitsers aangebrachte springlading van meer dan 1000 kg, in dozen verpakt, uit een pijler van de Hembrug over het Noordzeekanaal wist te verwijderen, samen met een kameraad.
Hij moest daartoe eerst ± 200 m zwemmend, vervolgens een mangat, dat ongeveer 1,5 meter onder water zat, zien te bereiken, de electrische leidingen, die daar binnenkwamen, opzijdrukken en in de pijler boven water komen teneinde de dozen met springstof die zijn maat van boven in de peiler liet zakken tot zinken te brengen. Het werk nam circa vier uur in beslag en werd uitgevoerd op enige meters afstand van een Duitse wachtpost; bovendien doofde de zaklantaarn na een half uur zodat in het donker moest worden gewerkt. De terugtocht geschiedde wederom zwemmende.”


Koninklijk Besluit No. 98, d.d. 31 maart 1952
Kruis van Verdienste (KV)

Bronnen

Foto