TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bruyn Kops, de, Jan Willem "Pim"

Geboortedatum:
10 juli 1922 (Batavia/Java, Nederlands-Indië)
Overlijdensdatum:
4 februari 2008 (Hilversum, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Pim de Bruyn Kops zat op het Nederlandsch Lyceum in Den Haag. Met drie voormalige schoolgenoten, Govert van den Bosch, Oscar de Brey en Frederik Trip, probeert hij in 1942 vanuit Katwijk naar Engeland over te steken. Ze willen door het tunneltje van het Zeehospitium in Katwijk met hun bootjes naar het strand gaan, maar de bootjes worden voortijdig door de Duitsers ontdekt, dus de overtocht gaat niet door.
Via België, Frankrijk, Spanje, Curaçao, Amerika en Canada, lukt het Pim en Oscar toch om op 17 december 1942 Engeland te bereiken. Daar wordt Pim toegewezen aan de Nederlandse Marine Luchtvaartdienst en maakt na zijn training deel uit van het 320 Dutch Squadron RAF. Hij heeft vijftig bombardementsvluchten boven Duitsland en Nederland gemaakt.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Dienstplichtig Soldaat
Toegekend op:
25 februari 1943
Citaat:
"Wegens het beleidvol voorbereiden en uitvoeren van een plan tot ontsnapping uit bezet Nederland waarna, na vele moeilijkheden te hebben ondervonden, Engeland werd bereikt."

Koninklijk Besluit No. 11 dd. 25 februari 1943.
Kruis van Verdienste (KV)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Reserve sergeant vlieger der Marine Luchtvaartdienst
Eenheid:
No. 320 (Dutch) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
12 mei 1945
Vliegerkruis (VK)
Voor oorlogsvluchten boven West-Europa.
Citaat:
"Gedurende geruime tijd bij het 320ste Squadron R.D.N.A.S. van onzen Marine Luchtvaartdienst in het Vereenigd Koninkrijk, in oorlogsvluchten tegen den vijand, blijk gegeven van moed, bekwaamheid, volharding en plichtsbetrachting."

378e Verlening.
Koninklijk Besluit No. 12 dd. 12 mei 1945.

Bronnen

Foto