TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Barmé, Richard

Geboortedatum:
3 oktober 1924 (Küllenhahn/Rijnprovincie, Duitsland)
Overlijdensdatum:
8 maart 1945 (Waalsdorpervlakte-Wassenaar, Nederland)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen
Vak: A. Graf: 405.
Dienstnummer:
241003791
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Richard Barmé werd op 3 oktober 1924 als geboren in Küllenhahn, Duitsland met de Duitse nationaliteit. Op een leeftijd van 14 jaar vertrok hij naar Nederland, waar zijn ouders al verbleven. Hij werd later door de Duitse overheid tot Statenloos verklaard. Later verkreeg hij de Nederlandse Nationaliteit.

In juli 1942 vluchtte hij op 17 jarige leeftijd naar Groot-Britannië. Na een toch door België en Frankrijk, bereikte hij Zwitserland om daar te worden geïnterneerd. In Zwitserland kreeg hij toestemming om zijn opleiding te voltooien aan het Beatrix Lyceum in Glyon. Nadat hij in juni 1943 zijn diploma behaalde werd hij wederom in een interneringskamp geplaatst. Uit dit kamp wist hij in oktober 1943 te ontsnappen om via Frankrijk en Spanje naar Gibraltar te trekken en vandaar naar Engeland te komen. Uiteindelijk wist hij op 16 maart 1944 Engeland te bereiken. Hier meldde hij zich bij het Bureau Bijzondere Opdrachten. Na een basisopleiding werd hij op 1 november 1944 als verbindingsman gedropt nabij Benthuizen, Zuid Holland, Nederland. Hij opereerde onder de codenamen Maxwell en Rita. De missie waaraan hij deelnam had de codenaam Trapping en de codenaam in het veld was EDU. Zijn schuilnaam was Richard Bos.
Richard Barmé werd op 2 februari 1945 door de Duitsers gearresteerd nadat zijn zender in Rotterdam-Hilligerberg door de Duitsers werd uitgepeild. Hij werd gevangen gezet in het Oranjehotel in Scheveningen. Op 8 maart 1945 werd hij gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte als represaille op de aanslag door Nederlandse verzetslieden op SS'er Hanns Albin Rauter. Hiermee was Blamé één van de 263 mensen die als represaille werden neergeschoten, waarvan 38 op de Waalsdorpervlakte.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
4 augustus 1944

Koninklijk Besluit No. 25
Kruis van Verdienste (KV)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Res. 2e luitenant voor algemene dienst
Eenheid:
N Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
12 december 1945
Aanbeveling:
"2e Luitenant Barmé was opgeleid als W/T Operator en werd via parachute gedropped in door de vijand bezet Nederland op 1 november 1944 om te helpen bij het onderhouden van draadloze verbindingen tussen het Verenigd Koninkrijk en het georganiseerde verzet in Rotterdam. Hij was een lid van een in Groot Britannië opgeleide verbindingseenheid en deed verscheidene maanden waardevol werk onder uitermate gevaarlijke omstandigheden die in zijn operatiegebied bestonden."

Posthuum verleend.
King's/Queen's Commendation for brave conduct
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Res. 2e luitenant voor algemene dienst
Eenheid:
N Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
2 mei 1953
Bronzen Leeuw (BL)
Voordracht:
"Heeft zich door het bedrijven van moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden als marconist van enige geheime agenten, die na hun zogenaamde dropping in juli 1944 in opdracht van het Bureau Bijzondere Opdrachten te Londen in Rotterdam werkten en contact hadden met de verzetsorganisaties aldaar. Hij werd daartoe in de nacht van 1 op 2 november per parachute neergelaten en werkte op drie zendadressen. Toen in december één van de marconisten werd uitgepeild en gearresteerd, veranderde hij van adres en ging door met zenden. In februari 1945 werd ook hij uitgepeild en gearresteerd en in maart daaraanvolgend gefusilleerd."

Koninklijk Besluit No. 33, dd. 2 mei 1953.
Posthum verleend.

Bronnen

Foto's