TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Spencer, Terence

    Geboortedatum:
    18 maart 1918 (Bedford/Bedfordshire, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    8 februari 2009 (Odiham/Hampshire, Groot-Brittannië)
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    472699
    Terence Spencer werd in de Eerste Wereldoorlog in Bedford geboren tijdens een aanval door een zeppelin. Hij bezocht het Cheltenham College voordat hij aan de Universiteit van Birmingham voor ingenieur ging studeren. Bij het uitbreken van de oorlog ging Spencer bij de RAF. Als piloot vloog hij in Mustangs en Spitfires en werd uiteindelijk commandant van twee squadrons.
    Spencer’s oorlogservaringen waren dramatisch. Hij werd twee keer krijgsgevangen gemaakt en ontsnapte een keer. Hij staat vermeld in het Guinness Book of Records voor het maken van de laagse parachutesprong ooit geregistreerd van een hoogte van slechts 9,1 meter boven de Baltische Zee.
    Na de oorlog vloog hij in een éénmotorig toestel 12.000 kilometr naar Zuid-Afrika waar hij, zo werd gezegd betrokken raakte bij de diamantsmokkel voordat hij aan een carrière in de fotografie begon. Hij trouwde met de Londense actrice Lesley Brook en zij zetten even buiten Johannesburg een onderneming in luchtfotografie op.
    In 1952 ging Spencer bij het tijdschrift Life werken als fotojournalist. Hij werkte de volgende 20 jaar voor het tijdschrift, bracht verslag uit over verhalen en conflicten in Afrika en het Midden-Oosten, de Vietnamoorlog en de Cubaanse raketcrisis. Hij raakte ook betrokken bij geheime operaties van de CIA.
    Spencer ging toen terug naar Engeland om verslag te doen van de Beatles en de cultus en de mode van de jaren 60 en in 1972 werkte hij freelance voor de New York Times, People en andere Amerikaanse bladen.
    In 2002 verscheen ‘Living Dangerously’ een boek over zijn leven en zijn loopbaan.
    In september 2008 werd bij hem kanker vastgesteld en Spencer werd gezegd dat hij Kerstmis niet zou halen. Een levensgenieter tot het einde nodigde hij op 21 december al zijn vrienden uit voor een pre-dodenwake. Na 62 jaar huwelijk stierven Terry en Lesly Spencer binnen 24 uur na elkaar.

    11 oktober 1941: Pilot Officer (probation)
    1 oktober 1942: Flying Officer (war sub)
    11 oktober 1943: Flying Officer (war sub)

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Squadron Leader
    Eenheid:
    Corps of Royal Engineers
    Toegekend op:
    22 juni 1945
    Voordracht:
    "Het enthousiasme van deze officier voor luchtoperaties heeft veel bewondering geoogst. Hij heeft een zeer groot aantal vluchten gemaakt en heeft onveranderlijk zijn doelen aangevallen met grote moed en vastberadenheid waarbij hij veel succes heeft gehad. Op een dag in februari 1945 was Squadron Leader Spencer gedwongen om in vijandelijk gebied te landen. Hij werd gevangen genomen maar voegde zich daarna bij zijn eenheid. Hij is verantwoordelijk geweest voor de vernietiging van één vijandelijk vliegtuig en een flink aantal voertuigen."
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Squadron Leader
    Eenheid:
    Royal Air Force
    Toegekend op:
    24 januari 1947
    Croix de Guerre 1940

    Met "Palme".
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Squadron Leader
    Eenheid:
    Royal Air Force
    Toegekend op:
    28 november 1947
    Efficiency Medal / Territorial Decoration

    Bronnen

    Foto