TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kain, Edgar James "Cobber"

    Geboortedatum:
    27 juni 1918 (Hastings/North Island, Niew-Zeeland)
    Overlijdensdatum:
    7 juni 1940 (Echemines/Champagne-Ardennen, Frankrijk)
    Begraven op:
    Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Choloy
    Nationaliteit:
    Nieuw-Zeelandse (1907-1947, Dominion VK)

    Biografie

    Service number 39534.
    Cobber Kain bezocht het Christ’s College in Christchurch en studeerde wiskunde aan de University Tutorial School. Hij raakte geïnteresseerd in het vliegen, werd in zijn tienerjaren lid van de Wellington Aero Club en behaalde zijn A brevet in Wigram in 1936. In die tijd was hij klerk in de zaak van zijn vader. Hij solliciteerde toen naar een kort dienstverband bij de RAF, kwam in november van dat jaar in de UK aan en kreeg zijn aanstelling in december. Na voltooïng van zijn opleiding werd hij geplaatst bij 73 Squadron dat met Gloster Gladiators vloog en hij gaf in 1938 een voorstelling luchtacrobatiek op de Empire Air Day Show.
    In september ging hij met het squadron, dat toen met Hurricanes vloog, naar Frankrijk als onderdeel van de Advanced Air Striking Force. Hij eiste in november zijn eerste twee overwinningen op. Tegen eind maart 1940 had hij al vijf vijandelijke vliegtuigen neergehaald – de eerste RAF piloot die dat deed en hij werd daarmee de eerste aas van de RAF; een feit waaraan door de pers uitgebreid aandacht werd besteed. Het was echter niet alleen succes dat hij boekte omdat hij twee maal door Franse schutters werd neergeschoten. Tijdens de daaropvolgende Blitzkrieg was hij voortdurend in actie en zijn aantal overwinningen steeg snel.
    Op 6 juni 1940 kreeg hij bevel naar Engeland terug te keren en steeg van het Echemines veld op. Na de start maakte hij een langzame rol; de vleugeltip van zijn Hurricane raakte echter de grond, hij stortte neer en kwam om het leven. Zijn moeder kwam vervolgens vanuit Nieuw Zeeland om uit handen van Koning George het DFC van haar zoon te ontvangen. Zijn uiteindelijke totaal stond op 16 vernietigd en 1 beschadigd.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flying Officer
    Toegekend op:
    20 februari 1940
    Mentioned in Dispatches
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flying Officer
    Toegekend op:
    29 maart 1940
    Voordracht:
    "Toen hij in maart 1940 samen met een ander vliegtuig op patrouille was, nam Flying Officer Kain zeven vijandelijke bommenwerpers waar, zo'n 5.000 voet boven hem. Toen hij de achtervolging in zette en een eind in Duitsland was, werd hij van achteren aangevallen door een vijandelijk gevechtsvliegtuig. Bij het tentoonstellen van de beste gevechtsmentaliteit, manoevreerde hij behendiger dan de vijand en alhoewel zijn eigen vliegtuig aanzienlijk beschadigd raakte, slaagde hij erin het vijandelijk toestel neer te schieten. Dikke rook en oliewalmen hadden zijn cockpit gevuld en alhoewel hij niet in staat was zijn kompas af te lezen, vloog hij zijn vliegtuig behendig over de geallieerde linies ondanks dat hij verstikt en verblind raakte door de rook."
    Distinguished Flying Cross (DFC)

    Bronnen

    Foto