TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

O'Farrell, Rufus E.

Geboortedatum:
24 juli 1917 (Biloxi-Harrison County/Mississippi, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
10 april 1943 (nabij Fondouk, Tunesië)
Dienstnummer:
0-492789
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
Company B, 1st Battalion, 135th Infantry Regiment, 34th Infantry Division "Red Bull", U.S. Army
Toegekend op:
1943
Voordracht:
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed in actie op 10 april 1943 bij Fondouk in Tunesië. Lieutenant O’Farrell leidde zijn peloton over open terrein tijdens de aanval op de Fondoukvallei. Zijn mannen hadden te lijden van zwaar vuur uit mitrailleurs en mortieren maar onder zijjn leiding zetten zij hun opmars voort totdat ze door een nieuw salvo werden vastgenageld. Lieutenant O’Farrell raakte gewond maar trok verder naar een mitrailleurnest en eiste de overgave ervan. Toen de eis werd geweigerd vuurde hij lichtspoor af op de stelling. Toen zijn wapen blokkeerde liep hij dodelijke verwondingen op en stelde hij zich bloot om het vijandelijke vuur aan zich te trekken. Deze moedige acties stelden zijn flankverkenners in staat het vijandelijke wapen en haar bemanning uit te schakelen en stelden het peloton in staat het doel te bereiken. Ondanks zijn verwondingen riep hij zijn pelotonssergeant bij zich, gaf hem de laatste instructies om de aanval voort te zetten en weigerde zijn mannen achter te blijven om hem te helpen. Het leiderschap en de moed, betoond door Lieutenant O’Farrell vormde een inspiratie voor het hele bataljon waarbij hij diende en waren een voorbeeld van de hoogste tradities van de Landmacht."

Postuum verleend.
Headquarters, U.S. Army-North African Theater of Operations, General Orders No. 44 (1943).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Ankrum, H.R., Dogfaces Who Smiled Through Tears – The 34th Red Bull Infantry Division and attached 100th (Hawaiian) Battalion and 442nd "Go for Broke" Regimental Combat Team in World War II 1941-1945, Graphic Publishing Company, Lake Mills, Iowa, USA, 1987
    - 34th Infantry Division Association
    - Homeofheroes.com

Foto