TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Booth, Eric Leslie

Overlijdensdatum:
14 augustus 1944 (departement Calvados, Laag-Normandië, Frankrijk)
Begraven op:
Canadese Oorlogsbegraafplaats Bretteville-sur-Laize
Vak: XIII. Rij: A. Graf: 6.
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
12th Canadian Armoured Regiment (The Three Rivers Regiment), 1st Canadian Armoured Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
23 september 1943
Aanbeveling:
In de morgen van 5 augustus 1942 bezette de 2nd Canadian Infantry Brigade een bruggenhoofd dat de vorige avond aan de overkant van de rivier de Troina op Sicilië was gevormd. Een strijdmacht bestaande uit 12 Cdn Tk Regt, minus één squadron, een squadron van het 4 Cdn Recce Regt, Seaforth Highlanders of Canada en een aantal anti-tank kanonnen werd onder bevel geplaatst van Lt-Col Booth, 12 Cdn Tk Regt en kreeg opdracht door het bruggenhoofd naar voren te gaan in de richting van Adrano.
Lt-Col Booth voerde de opdracht met verve en vastberadenheid uit tegen sterke vijandelijke tegenstand. Met volledige minachting voor het zware vijandelijke vuur leidde hij de operatie met zoveel succes dat alle vijandelijke tegenstand snel werd neergeslagen, de westelijke oever van de rivier de Simeto werd vroeg genoeg in de middag bereikt om verkenningen mogelijk te maken en zich voor te bereiden op de oversteek op dezelfde avond.
Het was grotendeels aan de moed en het betoonde doorzettingsvermogen van Lt-Col. Booth te danken dat het belangrijke bruggenhoofd aan de Simeto gedurende de nacht werd gevormd.

Supplement to the London Gazette, 23 September, 1943.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
12th Canadian Armoured Regiment (The Three Rivers Regiment), 1st Canadian Armoured Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Ref Kaart Italië 1:50.000, blad 141-II Ortona.
Gedurende de week van straatgevechten die voorafgingen aan de uiteindelijke verovering van Ortona (MR 3316) op 29 december 1943 diende het 12th Canadian Armoured Regiment onder bevel van Lt.Col. E.L. Booth, DSO ter ondersteuning van de 2nd Canadian Infantry Brigade.
Twee squadrons van het regiment vochten in nauwe samenwerking met de voorste infanterie in de straten van Ortona. De gevechten waren fel en hard.
Het gevaar van het vuur van sluipschutterss, artillerie en mortieren negerend, ging Lt.Col. Booth steeds naar voren om verkenningen te doen en de squadrons van zijn regiment aan te voeren en aan te moedigen. Hij keek alle operatieplannen van zijn squadrons na en stemde hun aanvallen precies af op die van de infanterie. Erop gebrand, zijn taak goed te doen, trok Lt.Col. Booth zich weinig aan van het vijandelijke vuur en liet zich daardoor nooit weerhouden daar te gaan waar zijn aanwezigheid gewenst was. Het hoofdkwartier van een van zijn squadrons lag in het directe zicht van de vijand en was voortdurend onderhevig aan zwaar vijandelijk mitrailleurvuur. Toch bezocht hij het, zonder acht te slaan op persoonlijk gevaar; soms ontsnapte hij nauwelijks aan salvo’s op zijn voertuig terwijl hij onderweg was.
Gedurende de gevechten inspireerde Lt.Col. Booth met zijn hardnekkigheid en vastberadenheid niet alleen zijn eigen mannen maar iedereen met wie hij in contact kwam om de vijand in Ortona voortdurend onder druk te houden. Zijn opgeruimdheid onder vuur en zijn rotsvaste vertrouwen bemoedigde hen en vuurde hen aan. Zijn kundigheid, ervaring en inzicht bij het coördineren van gecombineerde aanvallen door infanterie en tanks speelden een grote rol bij het succes van deze moeilijke operaties die de uiteindelijke verdrijving van de vijand uit Ortona tot gevolg had.

Deze medaille is verkregen in de vorm van een gesp voor op het lint van de eerste medaille.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto