TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Drapeau, René

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No.17 Platoon, D Company, 1st Battalion, Royal 22e Régiment, 3rd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 30 juli 1943 bij Heuvel 204 in de omgeving van Catenanuova op Sicilië bevond Sergeant Drapeau, een Platoon Sergeant zich bij de voorste sectie die onder bevel van Lance Corporal Gagnon stond.
Onder dekkingsvuur van deze sectie bestormden Sgt. Drapeau en L/Cpl. Gagnon, al handgranaten gooiend, een vijandelijke luchtafweerpost. Ze doodden de bemanning die op onze oprukkende troepen en voertuigen hadden geschoten.
Toen ze een vijandelijk 105 mm kanon ontdekten dat ook op onze troepen vuurde vanaf een positie op ongeveer 100 meter ten zuiden van hen, hielp Drapeau Gagnon het Flakgeschut op het 105 mm kanon te richten maar dat lukte niet omdat ze het kanon niet ver genoeg konden draaien.
Deze twee NCO’s gingen toen dicht genoeg naar de geschutsstelling toe om die aan te vallen, onderweg elkaar dekkend. Sgt. Drapeau leverde toen knap vuursteun met zijn geweer terwijl L/Cpl. Gagnon de stelling aanviel.
Gedurende deze hele actie lag Sgt. Drapeau onder vijandelijk mitrailleurvuur. Deze NCO toonde een hoge graad van kalmte, moed en vastberadenheid.
Distinguished Conduct Medal (DCM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant-Major (Sergeant-majoor)
Eenheid:
B Company, 1st Battalion, Royal 22e Régiment, 3rd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Kaart referentie Italië 1:100.000, blad 160 Cassino.
Op 19 mei 1944 viel het 22 Royale Regiment de Adolf Hitler Linie aan in het gebied MR 746179, D-51078. Company Sergeant-major Drapeau was Company Sergeant-major van B Company.
Nadat de voorste compagnieën het eerste doel veilig hadden gesteld, rukte B Company op links op en ging, gesteund door tanks in de richting van de Adolf Hitler Linie. Ze kwamen onder zwaar vuur en drie tanks werden door een 105 mm kanon in een betonnen bunker buiten gevecht gesteld. Toen de compagnie zich opmaakte om deze stelling aan te vallen raakte de compagniescommandant ernstig gewond. De drie pelotonscommandanten raakten ook gewond of sneuvelden en Comp. Sgt-m Drapeau nam het bevel over de compagnie op zich.
De verbindingen met het bataljonshoofdkwartier waren verbroken. Deze Warrant Officier, niet in staat instructies te krijgen, ging naar voren en hergroepeerde zijn pelotons die zeer ontregeld waren vanwege het zware vuur. Terwijl hij daarmee bezig was, sloeg dichtbij een granaat in waardoor een man werd gedood en deze W/O enkele meters werd weggeslingerd.
Hoewel hij zeer verward was bleef Comp. Sgt-m Drapeau zijn compagnie hergroeperen en hij bezocht persoonlijk de positie van alle secties. Op dat moment werd een vijandelijke tegenaanval ingezet die werd afgeslagen, voornamelijk door de inspanningen van Comp. Sgt-m Drapeau die voortdurend van post naar post ging, zijn mannen aanmoedigend en hun vuur leidend. De compagnie slaagde erin de positie te behouden totdat de verbindingen met het hoofdkwartier waren hersteld en ze bevel kregen zich terug te trekken.
Comp. Sgt-m Drapeau, moe en nog last hebbend van de explosie leidde de compagnie in een geordende terugtocht naar het nieuwe gebied. Daar werd hij vanwege uitputting afgevoerd.
Gedurende de aanval stelde Comp. Sgt-m Drapeau een dapper voorbeeld voor zijn mannen. Zijn plichtsbesef, zijn opgeruimdheid en zijn leiding waren uitmuntend en een inspiratie voor allen die bij hem waren.

Deze medaille is verkregen in de vorm van een gesp voor op het lint van de eerste medaille.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto