TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dunkelman, Benjamin "Ben"

Geboortedatum:
26 juni 1913 (Toronto/Ontario, Canada)
Overlijdensdatum:
11 juni 1997 (Toronto/Ontario, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Bevorderingen:
?: Private;
?: acting Major.

Loopbaan:
?: The Queen's Own Rifles of Canada;
?: Commanding Officer, Company D, The Queen's Own Rifles of Canada;
?: Commanding Officer, Mortar Unit, Mahal;
1948: Commanding Officer, 7th Brigade, Israeli Defence Forces;

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
"D" Company, 1st Battalion The Queen's Own Rifles of Canada, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, British Army
Toegekend op:
16 juni 1945
Aanbeveling:
Captain (Acting Major) Benjamin Dunkelman was op 4 maart 1945 commandant van D Company, 1st Battalion The Queen’s Own Rifles of Canada. Op die datum kreeg het bataljon tot taak het Balberger woud ten oosten van de noord-zuid weg en ten zuiden van lijn 39 te zuiveren. D Company, onder commando van Major Dunkelman, had tot taak het zuidelijk deel van het bos te zuiveren. Toen ze de weg overstaken die als startlijn fungeerde werden de voorste twee pelotons van D company direct vastgenageld door intens vuur van mitrailleurs en bazooka`s vanaf de rand van een open plek, punt 052382. De twee pelotons leden zware verliezen en vanwege de aard van het terrein en het zware vijandelijke vuur konden onze troepen niet doorstoten. Major Dunkelman pakte een PIAT waarvan de bemanning gedood was en schakelde met succes twee van de vijandelijke mitrailleurs uit, daarna rende hij naar voren en leidde het overgebleven peloton in een aanval op de vijandelijke stellingen.
Major Dunkelman doodde zelf tien vijanden met zijn pistool en met zijn blote handen, steeds naar zijn mannen roepend door te stoten en naar de vijand te roepen “kom tevoorschijn en vecht”. Als gevolg van zijn dappere actie en vertoon van moed onder vijandelijk vuur zette het peloton de aanval door en verdreef de vijand uit dit deel van het bos. D Company kon toen verder trekken en zich een weg naar het doel vechten.
Het leiderschap, de koelbloedigheid onder vuur en de gevechtskwaliteiten getoond door Major Dunkelman boezemden de vijand angst in en degenen die dat konden vluchtten weg.
Major Dunkelman was er met zijn dappere actie direct verantwoordelijk voor dat D Company het doel kon veroveren en het bataljon het uiteindelijke doel kon zuiveren.

LG 37138/3235.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto