TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Funk, Jacob Klippenstein

Geboortedatum:
2 juni 1920
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Trooper (Soldaat)
Eenheid:
Reconnaissance Troop, 2nd Armoured Regiment (Lord Strathcona's Horse (Royal Canadians)), 5th Canadian Armoured Brigade, 5th Canadian (Armoured) Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 24 mei 1944 om ongeveer 17:00 uur, bezette een deel van het verkenningseskadron, 2nd Canadian Armoured Regiment (Lord Strathcona Horse, Royal Canadians) samen met A Company van het Westminster Regiment (Motor) een zwak bruggenhoofd aan de rivier de Melfa net ten zuiden van Hoofdweg 6. Het bruggenhoofd werd bedreigd door een zelf-rijdend 88 mm kanon dat van links van een afstand van ongeveer 250 vuurde. Dat zelfde stuk had ook zware schade toegebracht aan A Squadron van dezelfde eenheid dat aan de oostelijke oever van de rivier, tegenover het kanon lag.
Hoewel ze volledig op de hoogte waren van het gevaar meldden Trooper Funk en twee leden van het Westminster Regiment (Motor) zich vrijwillig om het kanon met een PIAT uit te schakelen. Ze kropen langs de oever van de rivier naar het kanon toe totdat ze er nog maar 150 meter vandaan waren. Trooper Funk bediende de PIAT terwijl de twee leden van het Westminster Regiment (Motor) dekkingsvuur gaven met de Bren. Het eerste schot van de PIAT bereikte het doel niet vanwege gebladerte dat in de weg zat. Trooper Funk kroop toen verder naar voren tot ongeveer 100 meter van het kanon en vuurde nogmaals. Dat schot lag te kort. Trooper Funk vuurde nogmaals maar het schot ging over. Het vierde schot raakte de vering en de bemanning sprong er onmiddellijk uit, twee ervan werden door de Brenschutters neergeschoten terwijl de resterende drie om het kanon heen kropen en verdwenen. Ongeveer drie uur later werd het bruggenhoofd weer aangevallen door drie Panter tanks en Trooper Funk bediende nogmaals de PIAT op een afstand van ongeveer 175 meter, daardoor droeg hij er in hoge mate aan bij dat de tanks de positie niet konden overrompelen.
Door zijn persoonlijke moed, zijn kalmte, zijn energie en zijn initiatief vernietigde deze soldaat een formidabel stuk van de vijandelijke uitrusting dat zware verliezen toebracht aan onze troepen en tegelijk ons houvast op het bruggenhoofd bedreigde.
Military Medal (MM)

Bronnen