TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Bowery, Richard Charles Waudby

Geboortedatum:
25 oktober 1914 (St. Catharines/Ontario, Canada)
Overlijdensdatum:
19 augustus 1942 (Dieppe, Frankrijk)
Vermeld op:
Monument Vermisten van het Gemenebest Brookwood
Vak: 24. Graf: 1.
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
"D" Company, The Royal Hamilton Light Infantry (Wentworth Regiment), 4th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, British Army
Toegekend op:
9 februari 1946
Uitgereikt voor:
Operatie Jubilee
Aanbeveling:
De vaardigheid, het enthousiasme en het persoonlijk voorbeeld altijd door Captain Biowery getoond, werden nergens beter bewezen dan bij Dieppe op 19 augustus 1942. Zelfs al voor de landing kwam zijn compagnie (de rechter van de Royal Hamilton Light Infantry) onder vuur en leed zware verliezen.
Op het strand kwam de compagnie direct onder moorddadig vuur van voren en van opzij van geweren, mitrailleurs en infanteriewapens op korte afstand. Zonder aarzeling ging hij de overlevenden voor in een ren naar het doel. Hij werd onmiddellijk gedood.
Zijn toegewijde compagnie kwam nooit van het strand af maar behield het volkomen ongedekt de rest van de dag met vreselijke verliezen en voorkwam daarmee dat de Duitsers, die zich aan de voet van de westelijke klip hadden ingegraven een tegenaanval over het strand van west naar oost konden doen.
Captain Bowery was de ideale infanterieofficier. Hij had de gave mannen te inspireren. Het was die inspiratie waardoor zijn aangeslagen compagnie lang na zijn dood in actie bleef.
Posthuum toegekend.
Mentioned in Despatches
Aanbeveling:
Voor ultieme dapperheid bij Dieppe in augustus 1942 waar hij sneuvelde aan het hoofd van zijn compagnie terwijl hij zijn mannen tegen het zware vuur in het strand op leidde.
Met "Zilveren Ster".

Bronnen

Foto