TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Powers, Darrell Cecil "Shifty"

Geboortedatum:
13 maart 1923 (Clinchco/Virginia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
17 juni 2009 (Clinchco/Virginia, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Staff sergeant Darrell C. "Shifty" Powers (13 maart 1923 – 17 juni 2009) was een non-commissioned officer met Easy Company, 2de bataljon, 506th Parachute Infantry Regiment in de 101st Airborne Division gedurende de Tweede Wereldoorlog. Powers werd in de HBO miniserie Band of Brothers gespeeld door Peter Youngblood Hills.

In het boek "Shifty’s War" uit 2011 dat door journalist Marcus Brotherton werd gepubliceerd door Penguin/Berkley-Caliber, wordt het volledige levensverhaal van Sgt. Powers verteld. Powers was één van de 20 medewerkers aan het boek "We Who Are Alive and Remain: Untold Stories from the Band of Brothers" dat in 2009 verscheen.

Jeugd
Powers werd geboren in Clinchco, Dickenson County, Virginia. Zijn vader kon uitstekend overweg met geweren en pistolen en gaf hem vanaf jonge leeftijd schietles. Shifty bracht veel tijd buiten door en jaagde op wild. Hij kon een munt in de lucht kapot schieten met een geweer. Veel van de vaardigheden die hij in zijn jeugd leerde, hielpen hem later bij zijn werkzaamheden als soldaat.
Powers nam een cursus als machinist in Norfolk nadat hij zijn middelbare school had afgerond. Daar geraakte hij bevriend met Robert ‘Popeye’ Wynn. Na het afronden van deze cursus gingen ze beide werken in de haven in Portsmouth. Toen ze hoorden dat ze op het punt stonden ontslagen te worden, meldden ze zich aan bij het leger. Powers meldde zich aan op 14 augustus 1942 in Richmond, Virginia. Powers koosnaam "Shifty" kwam van de periode dat hij basketbal speelde en zich daar "shifty (snel of behendig)" bewoog.

Militaire Dienst
Powers volgde Easy Company naar Aldbourne, Engeland. Hij was onder de indruk van de burgers aldaar die bereid waren de Duitsers te bevechten met tuingereedschap. Hij dacht dat een bloedbad zou ontstaan in het geval dat de Duitsers Aldbourne zouden binnenvallen.
Powers sprong naar Normandië op D-Day. Hij miste zijn dropzone en voegde zich bij twee anderen van de compagnie. De drie werden later weer gekoppeld aan Easy Company om in Carentan. Powers naam deel aan de geallieerde militaire operatie Operation Market Garden in Nederland.

Powers vocht ook tijdens de Slag om de Ardennen ("Battle of the Bulge) in België. Op 29 december 1944, toen Easy Company in de bossen gestationeerd was, zag Powers een boom die er een dag eerder niet stond en hij meldde zich daaropvolgend bij First Sergeant Carwood Lipton. De "boom" bleek uiteindelijk een deel van de camouflage van de Duitsers voor hun luchtafweer. Lipton kreeg toestemming een volledige tegenaanval uit te voeren ondanks dat er een tekort aan ammunitie was. Het gebied was binnen een uur ontruimd. Heel veel levens werden hierdoor waarschijnlijk gespaard. Lipton zei hierover "Het is allemaal gebeurd, omdat Shifty van een mijl een boom zag die er een dag eerder niet was". Het was één van Powers meest opvallende prestaties en één van de bijzonderste overblijfsels van zijn opvoeding.

Op 13 januari 1945, toen Easy Company Foy aanviel kwamen veel van de mannen vast te zitten door een sniper die niemand kon lokaliseren. Opeens gilde Powers "Ik zie hem!" en hij vuurde zijn geweer, waardoor de sniper gedood werd. Later, toen Carwood Lipton en Wynn het lijk van de sniper vonden, bleek dat de kogel in het midden van zijn voorhoofd binnen was gedrongen. Wynn zei: "Weet je, het loont gewoon niet op Shifty te schieten wanneer hij een geweer heeft". Powers was één van de weinigen die tijdens de strijd niet gewond raakte. Daardoor had hij te weinig punten om volgens het military point system naar huis te kunnen, hoewel hij er elke dag bij was dat Easy Company aan het front vocht. Powers werd lid van de loterij die was georganiseerd om één man van elke compagnie op een vroeg verlof te sturen. Gedurende een reis naar het vliegveld geraakte Shifty betrokken bij een auto ongeluk waarbij hij zwaar gewond werd. Hij verbleef ter herstel in overzeese ziekenhuizen, terwijl zijn strijdkameraden al lang thuis waren aangekomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", U.S. Army

Deze medaille is verkregen in de vorm van een eikenloofteken voor op het lint van de eerste medaille.
Bronze Star  Medal (BSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
American Defence Service Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
American Campaign Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", U.S. Army

Met 3 service stars en arrow device
European-African-Middle Eastern Campaign Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
World War Two Victory Medal

Bronnen