TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Halladay, Jack Burton

Geboortedatum:
18 oktober 1918 (Thamesville/Ontario Canada)
Overlijdensdatum:
1966
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Jack Burton Halliday nam deel aan de Raid op Dieppe op 19 augustus 1942. Hierbij raakte hij gewond aan zijn rechter arm en zijn benen. Na de landingen in Normandië nam hij deel aan de strijd in Frankrijk, België en Nederland. Op 17 oktober 1944 raakte hij gewond door granaatsplinters aan zijn gezicht en rechter arm. Na het ziekenhuis keerde hij terug naar Canada en diende nog in Camp Borden en Camp Brantford, Ontario. Op 29 april 1946 werd hij uit de dienst ontslagen.

Bevorderingen:
29 juli 1940: 2nd Lieutenant;
1 oktober 1940: Lieutenant;
20 augustus 1942: Captain;
20 oktober 1943: Major.

Loopbaan:
?: Delta Collegiate Institute, Hamilton;
21 januari 1937: CIBC Bank;
?: The Royal Hamilton light Infantry (Wentworth Regiment);
?: Camp Borden, Ontario;
?: 1st Battalion, The Royal Hamilton light Infantry (Wentworth Regiment);
oktober 1941: Regimental Signals Officer;
januari 1943 - oktober 1944: Company Commander.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
The Royal Hamilton Light Infantry (Wentworth Regiment), 4th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, British Army
Toegekend op:
10 oktober 1942
Uitgereikt voor:
Operatie Jubilee
Aanbeveling:
"Lieutenant Halladay, verbindingsofficier bij de Royal Hamilton Light Infantry, landde op 19 augustus 1942 met de eerste aanvalsgolf op het strand bij Dieppe en nadat het prikkeldraad was doorgeknipt leidde hij een kleine groep naar de linkerkant van het casino waar hij contact maakte met de commandogroep. Daarbij raakte hij gewond. Op bevel van de bevelvoerend officier ging hij onder zwaar vuur terug naar het strand om het vuur van de 3 inch mortieren te leiden op de doelen die hem door de commandant waren aangegeven.
Hij bleef voortdurend in verbinding met de commandogroep en toonde grote koelbloedigheid terwijl hij onder het zware vijandelijke vuur heen en weer ging. Hoewel hij een tweede maal gewond raakte bleef hij het vuur leiden en heen en weer gaan totdat hij door bloedverlies werd gedwongen inactief op het strand te blijven. Niettemin hielp hij, terwijl hij gewond op de grond lag, met het verbinden van gewond personeel en leidde de afvoer van deze gewonden naar een dekking.
Het optreden van Lt. Halladay tijdens de hele actie vormde een prachtig voorbeeld van moed en plichtsbesef."
Mentioned in Dispatches

Bronnen

Foto