TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Aulnis de Bourouill, baron d', Ferdinand Folef

Geboortedatum:
14 maart 1913 (Den Haag, Nederland)
Overlijdensdatum:
24 juni 1965 (Zeist, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Folef d''Aulnis was de zoon van Willem Jan d''Aulnis en kleinzoon van Ferdinand Folef d''Aulnis (1850-1925), voormalig burgemeester van Baarn.
Hij trouwde in 1935 met Francis ''Cissie'' Eijck van Zuylichem en kreeg in 1936 in Bandoeng een dochter, schilderes Sonia d''Aulnis. Hij werkte op een plantage van de familie Hubrecht totdat hij in 1941 bij de Marine Luchtvaartdienst in dienst ging. Op 1 juli 1941 werd hij als militie sergeant VSD op het Vliegkamp Morokrembangan geplaatst in de opleiding tot vlieger en waarnemer. Vanuit Soerabaja werd hij naar Australië gestuurd om daar vliegtuigen van het type Boston op te halen. Java capituleerde echter voordat hij terug was.
D''Aulnis vertrok daarop naar de Royal Netherlands Military Flying School in Jackson, Mississippi, om daar te worden opgeleid tot piloot van jagers. Hij maakte deel uit van een groep van 8 MLD en 12 KNIL vliegers, die bestemd waren voor dienst bij de Fleet Air Arm van de Royal Navy. Op de No 1 Naval Fighting School op RNAS Yeovilton (Somerset) kreeg hij nog een cursus navigatie (3 maanden) en een opleiding vechten (ook 3 maanden). Er werden deklandingen geoefend op vliegdekschip HMS Argus.
Op 14 april 1943 was hij in Londen, waar hij bij toeval zijn neef, Engelandvaarder Louis d''Aulnis, in de Rivoli bar van het Ritz Hotel ontmoette.
Op 1 juli 1943 werd hij eervol ontslagen en tegelijkertijd benoemd tot officier-vlieger der 3de klasse. In afwachting van operationele plaatsing werd hij samen met officier-vlieger Gerhard Zegers de Beijl op RNAS Lee-on-Solent in Hampshire gedetacheerd.
Folef d'Aulnis woonde na de oorlog in Merauke waar hij mede-eigenaar was van Exportbedrijf South-New-Guinea Imex en agent van de KLM. Na 25 jaar strandde zijn huwelijk. Zijn echtgenote verhuisde naar Mexico. Hij is op 24 juni 1965 in Zeist overleden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Officier-Vlieger der Tweede Klasse
Toegekend op:
6 september 1945
"Ingedeeld bij de Britsche vliegkampschepen en voordien bij den Marineluchtvaartdienst in Nederlandsch-Indië, gedurende geruimen tijd in oorlogsvluchten tegen den vijand, blijk gegeven van moed, volharding, bekwaamheid en plichtsbetrachting."

432e Verlening.
Koninklijk Besluit No.25
Vliegerkruis (VK)

Bronnen