TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ibsen, Tancred

Geboortedatum:
11 juli 1893 (Gausdal, Noorwegen)
Overlijdensdatum:
4 december 1978 (Oslo, Noorwegen)
Nationaliteit:
Noorse (1905-heden, Koninkrijk)

Biografie

Tancred Ibsen was een Noorse officier, piloot, filmregisseur en scriptschrijver

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Ritmester (Ritmeester)
Eenheid:
1st Norwegian Division
Aanbeveling:
Ritmeester Ibsen, dienend bij de 1ste Noorse divisie verleende in de nacht van 21 op 22 april door zijn dappere en opmerkelijke optreden onbetaalbare steun aan de Britse troepen in Liljehammer.
Heel goed wetend dat de Duitse troepen Liljehammer vanuit het zuiden binnen trokken keerde hij met groot gevaar voor zichzelf en op eigen initiatief terug om contact op te nemen met de Britse achterhoede, die zich in de nacht van 21 op 22 april terugtrok via een route door de bergen ten oosten van de stad en regelde zelf het bijeen brengen van Noorse vrachtwagens. Met deze actie voorkwam hij dat twee volledige compagnieën van de 1/5 Leicester afgesneden raakten.
In de vroege morgen van 22 april kwam bovengenoemde achterhoede, reizend in vrachtwagens en zich terugtrekkend door de noordoostelijke buitenwijken van Liljehammer, onder mitrailleurvuur uit twee burgerauto’s met daarin leden van een Vijfde Colonne. Ritmeester Ibsen, die toen aan de kant van de weg stond om de colonne vrachtwagens de weg te wijzen, bond zelf het gevecht aan met de vijand met een Brits anti-tankgeweer, schakelde beide auto’s uit en door zijn snelle en doeltreffende actie stelde hij met volledige minachting voor eigen veiligheid de colonne in staat de stad uit te komen die toen al door vijandelijke troepen was bezet.
De hele bovengenoemde actie werd uitgevoerd op Ritmeester Ibsen’s eigen intiatief en inschatting van de situatie omdat de officiële Noorse verbindingsofficier, toegevoegd aan 1/5 Leicester gewond was geraakt.

WO 373/108/642
Military Cross (MC)

Bronnen

  • Foto 1:
  • Foto: Wikipedia
  • - Kopie van de originele aanbeveling - STIWOT-archief

Foto