TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schwarzgruber, Rudolf (Gebirgsjäger-Regiment 13)

Geboortedatum:
26 april 1919 (Jebing im Innviertel, Oostenrijk)
Overlijdensdatum:
16 maart 1998 (Jebing im Innviertel, Oostenrijk)
Nationaliteit:
Oostenrijks (1938-1945, Reichsgau)

Biografie

April 20th, 1940: Schütze;
April 7th, 1944: Oberjäger d.R.;
March 14th, 1945: Unteroffizier d.R.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Oberjäger (Korporaal)
Eenheid:
sMG-Führer, 10. Kompanie, III. Bataillon, Gebirgsjäger-Regiment 13, 4. Gebirgs-Division, Heer
Toegekend op:
30 april 1945
Aanbeveling:
Hier volgt Schwarzgruber’s aanbeveling voor de erelijst van de landmacht, gedateerd 14.03.1945. De tekst werd vervolgens ook aangepast voor de aanbeveling van zijn Ritterkreuz.
In de nacht van 6 op 7 maart 1945 werd het bataljon afgelost op zijn positie 3 km ten zuidwesten van Lipnica (11 km ten noorden van Trstena, Slowakije) Kort daarna, in de morgen van de 7de slaagden de Russen erin door te breken in deze positie en op te trekken langs de weg naar Bobrow. De 7 en 8 compagnie die al in Slanica lagen werden onmiddellijk naar Bobrow gestuurd voor de tegenaanval. Ondertussen wisten de Russen op te trekken tot net buiten het dorp. Aan de noordoostelijke ingang van het dorp kreeg Oberjäger Schwarzgruber (7. Kompanie) opdracht om met zijn zware mitrailleur positie in te nemen op Heuvel 638 om de voorgenomen tegenaanval langs de weg te ondersteunen. Toen hij het dorp verliet dat al onder zwaar vijandelijk vuur lag, kwam hij onder zwaar vuur van lichte wapens uit het “Rode Huis.” Niettemin ging hij verder en toen hij een inzinking naderde kwam hij bij de vuurstelling van twee 15cm kanonnen van het 10.(s) Batterie/Gebirgs-Artillerie-Regiment 94. De geschutsbemanningen waren al in gevecht met de oprukkende vijand en twee mannen waren bezig explosieve ladingen te preparen om verovering van het geschut te voorkomen. Tegen die tijd waren de Russen tot op 80 meter van de positie genaderd.
Schwarzgruber sprong ondanks fel vijandelijk vuur naar voren en met zijn HMG kon hij de voorste elementen van de vijand verdrijven. Hij bracht toen zijn HMG in stelling op heuvel 638 en opende onmiddellijk het vuur op de vijand. Er werden zeer zware verliezen toegebracht, mede dankzij zijn ruime schootsveld vanaf de heuvel. Ondanks tegenvuur van mortieren en anti-tankwapens kon Schwarzgruber stand houden. Toen de vijand weifelde leidde Schwarzgruber zelf een tegenaanval met slechts 2 man van zijn MG bemanning die er in slaagden de resterende vijandelijke troepen te verdrijven.
De Russen lieten voor Schwarzgruber’s positie 25 doden achter en er werden nog eens 50 tot 60 gewonden geteld. Deze verdwenen uiteindelijk in kleine groepen.
Geheel op zichzelf aangewezen, zonder buren links of rechts en voordurend onder zwaar vijandelijk vuur van artillerie en mortieren slaagde hij er door zijn ijzige kalmte en vastberadenheid in Heuvel 638 te behouden. Alle volgende vijandelijke aanvallen die dag, gedaan in sterkten tot 200 man, werden afgeslagen. Schwarzgruber, vertrouwend op zijn wapen en het belang van zijn positie kennend, bleek onoverwinnelijk.
Toen laat in de middag 7 en 8 Kompanie eindelijk hun aanval langs de weg lanceerden ondersteunde Schwarzgruber hen uitstekend met flankvuur. De vijand moest wijken met achterlating van talloze kleine wapens alsmede 2 anti-tankkanonnen, 2 infanteriewapens, 2 zware en diverse lichte mitrailleurs. Dankzij de dappere houding van Schwarzgruber konden de artilleristen in de inzinking hun geschut weer bemannen en effectieve steun leveren.
De volgende morgen, na intensieve voorbereiding door de artillerie viel de vijand nogmaals langs de weg aan. Vanwege zijn grote overwicht kon hij optrekken tot juist voor Bobrow maar weer liep de aanval op dezelfde plek vast. Dat was allereerst te danken aan het defensieve vuur van Schwarzgruber en zijn HMG waarmee hij weer zijn standvastigheid en ijzige kalmte toonde. De tegenaanval die volgde dreef de vijand terug tot zijn startpositie. In de loop van de gevechten op die dag schakelde Schwarzgruber een vijandelijk anti-tankkanon met zijn mitrailleur uit.
Met zijn daden voorkwam Schwarzgruber dat 2 waardevolle 15 cm kanonnen in handen van de Russen vielen terwijl hij ook een beslissende bijdrage leverde aan het neerslaan van de poging tot doorbraak van de vijand die voor de hele divisie rampzalig zou zijn geweest als hij was geslaagd. Bovendien, met zijn moed, standvastigheid en hardheid bewees Schwarzgruber zich als een waar voorbeeld van Duitse strijdlust en was het levende bewijs ervoor dat zelfs een paar dappere mannen in staat zijn elke situatie het hoofd te bieden, hoe moeilijk die ook mag lijken.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
23 december 1944
Eisernes Kreuz 1. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
10 januari 1944
Nahkampfspange in Bronze
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
2 augustus 1942
Verwundetenabzeichen 1939 in Schwarz
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1 augustus 1942
Medaille
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
23 juli 1941
Eisernes Kreuz 2. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
17 april 1941
Infanterie-Sturmabzeichen

Bronnen

Foto