TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mees, A.R.P.

    Geboortedatum:
    25 augustus 1883
    Overlijdensdatum:
    19 juli 1944 (Apeldoorn)
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Hij was een zoon van een rijke bankiersfamilie afkomstig uit Rotterdam. In 1910 kocht hij op een veiling alle gebouwen en grondgebieden van de Geelmolens aan de Elspeterweg te Vaassen. De beide watermolens waren toen in gebruik als wasserij en korenmolen. In 1911 laat Mees de gebouwen van de watermolens afbreken en bouwde op de noordelijke oever van de beek een nieuw gebouwencomplex. Het molengedeelte werd voorzien van een ijzeren bovenslagrad. Een schitterende modelboerderij had Mees gebouwd en deze staat er nog steeds aan de Elspeterweg hoek Gortelseweg. De eerste jaren woonde Mees met zijn gezin er zelf als hereboer en rentenier in het woongedeelte van de boerderij. In 1929 ging de familie Mees in Apeldoorn wonen en de boerderij werd verpacht. Mr. Mees was zeer actief in de gemeenschap van Vaassen. Hij was medeoprichter van de woningbouwvereniging "Vaassens' Woningbouw" , voorzitter van de Vaassense Boerenleenbank en voorzitter van de Coöperatieve Landbouwvereniging Vaassen Emst. Bestuurslid van de V.P.K.V., de Vereniging Vaassens Vooruitgang en het Rode Kruis. Hij zat in de raad van commissarissen van de N. V. Industrie, de grootste werkgever van Vaassen. Hij was in 1928 de initiatiefnemer voor de nieuwbouw van de eierhal aan het marktplein hoek Torenstraat en schonk de grond aan de Elspeterweg bij Schoemaker voor het eerste zwembad in Vaassen.

    Op 19 juli 1944 werd Mees in de deuropening van zijn woning aan de Genistalaan in Apeldoorn neergeschoten door twee personen die zich identificeerden als ambtenaar van de Crisis Controle Dienst. Hij overleed later op de avond in het ziekenhuis. Mr. Mees was ook beslist geen vriend van de Duitse overheersers Mees is op hetplaatselijke kerkhof aan de Apeldoornseweg begraven.

    Getr: mevrouw P. C. de Kuyper
    Oorzaak: vergeldingsactie voor de liquidatie door het verzet van de N.S.B.-er Maalcke.
    Betrokken: Adolf de Man, Bart Slop en Polak (schutters).

    Bron: http://www.vaassen-online.nl/index.php?name=Vaassens_Historie&pa=showpage&id_art=36
    artikel Trouw 7 jan 1949

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Foto