TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wijnhoud, Antonij

    Geboortedatum:
    15 november 1908 (Olst)
    Overlijdensdatum:
    20 november 1944 (Deventer)
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Woonde in Olst, Fortmond 24. Zoon van boerenknecht Gerrit Wijnhoud (13 januari 1884 Heerde) en dienstbode Anna Gerritdina Vastenavond (5 mei 1885 buurtschap Hengeveld, gemeente Wijhe – 21 maart 1938 Deventer). Wijnhoud heeft een Duitse SA-man, die in zijn woning ziek in bed lag, op 20 oktober 1944 met een mes bedreigd en is de volgende dag, waarschijnlijk in Deventer, doodgeschoten. De bedreiging was een reactie op de weigering van de Duitser om hem een sigaret te geven. Deze lezing is gebaseerd op het schrijven dat SS-Hauptsturmführer Müller van het Einsatzkommando Deventer (van Sipo en SD) op 23 oktober 1944 aan NSB-burgemeester jonkheer Paul Johan Marie Coenen van Olst stuurde:
    'Der Angehörige der dortigen Gemeinde Antonie Wijnhoud geb. am 15.11.1908 in Olst, wohnhaft in Fortmont Nr. 24, hat am 20.10.44 einem in seiner Wohnung krank zu Bett liegenden SA-Mann mit einem Messer bedroht, weil ihm dieser keine Zigarette geben wollte.
    Nach genauer Untersuchung des Falles, sowie nach dem Geständnis des Wijnhoud, wurde er am 21.10.44 erschossen.(1*)
    Wijnhoud is niet in het slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting opgenomen. Evenmin is zijn overlijdensakte op de site wiewaswie.nl terug te vinden.
    (1*) In het boek over de oorlogsperiode in Olst is het Duitse schrijven zodanig geïnterpreteerd dat Wijnhoud had geweigerd om de Duitser een sigaret te geven en dat hij daarop de ziek in bed liggende man met een mes had bedreigd. 'Een nogal vreemde gang van zaken', constateerde de auteur.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • J. D. Hilferink, Bezetting, Collaboratie, Verzet, Olst 1940-1945, Uitgeverij De Jonge Beth, Wijhe, december 2016; site wiewaswie.nl; site zoekakten.nl (familysearch.org).

    Foto